A budai várnegyedben azért tartanak önkormányzati időközi választást az 5-ös számú körzetben, mert a május végén a Momentum elnökévé választott Gelencsér Ferenc tavasszal beült a Parlamentbe. A korábbi alpolgármester egyéni mandátumáért szeptember 11-én hárman versengenek. A baloldal jelöltje, a DK-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd és a Várunk egyesület által támogatott Korsós Borbála Erzsébet, a kormánypártok Fazekas Csillát indították, és megméretteti magát egy független jelölt: Horváth Gergely.

Hirdetés

A választás jelentőségét növeli, hogy jelenleg 7 baloldali, 5 kormánypárti és 2 független képviselő alkotja a testületet. A kormánypártok bizakodását erősítheti, hogy az elmúlt hétvégén Óbudán egy ugyancsak önkormányzati képviselőhelyre a Fidesz jelöltjét, Csikósné Mányi Júliát választották meg a szavazók.

„Óvatosak vagyunk, mert alacsony volt a részvétel a III. kerületi választáson, de az eredmény azt mutatja, hogy a Fidesz szavazói jóval motiváltabbak voltak, mint a baloldal támogatói”

– fogalmazott a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Böröcz László, az I. kerületi Fidesz elnöke, aki bízik abban, hogy a választók pontosan látják, hogy a várnegyed vezetésének a tevékenysége milyen működési és gazdálkodási problémákat okoz.

Kiegyensúlyozott vezetésről aligha lehet beszélni, hiszen a baloldali polgármester, V. Naszályi Márta három esztendő alatt már a harmadik jegyzőt fogyasztja. A jegyzők mellett a sokadik gazdasági vezető irányítja a pénzügyeket, és több kulcspozícióban is folyamatosan cserélődnek az emberek. Mindez mutatja a kerületi vezetők koncepciótlanságát, szervezetlenségét.

Ráadásul ezek a pártok egymás között is folyamatosan veszekednek, ezért az elmúlt három évben, amióta a baloldal irányítja a kerületet kézzel fogható, nagyobb beruházás kizárólag állami fejlesztésként valósult meg. Azok a kulturális és egyéb intézmények, programok, amelyek 2019 előtt színesítették a kerületet, jellemzően eltűntek. Ezeket nagyon sokan hiányolják is.

A jelenlegi baloldali többség energiáit leköti az egymás közötti veszekedés. Néhány látszatintézkedésen kívül nagyon keveset tudnak felmutatni. Azokat a kulturális és szociális programokat, amelyeket a korábbi kerületi vezetés hozott létre, részben vagy teljesen elsorvasztották. Ha a helyi intézményekben dolgozók is azt látják, hogy a kerületnek nincs igazi gazdája, aki odafigyelne rá, és ha csak egymással vannak elfoglalva a vezetők, akkor az nyilván az önkormányzati szolgáltatások minőségromlásához vezet. Szerintem ezt érzik az emberek is – összegezte a gondokat Böröcz László.

A Magyar Hírlap cikkét ITT olvashatják.  

Korábban írtuk