Fotó: Sziget Fesztivál

A fesztivál évek óta törekszik a zöldítésre: már senki sem lepődik meg a repoharakon, minden évben kampányt indítanak a felelősségteljesebb hulladékkezelésért, a szelektív gyűjtés ösztönzéséért, törekszenek arra, hogy a használt sátrakból ne szemét legyen. Tavaly cél volt az is, hogy minél kevesebb robbanómotoros eszköz működjön a szigeten a fesztivál ideje alatt, amit idén még szigorúbban fognak venni: a legszükségesebb eseteket leszámítva a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek majd.

Szinte minden évben komoly problémát jelent a fesztiválozókat fogadó hatalmas por, idén ezen a helyzeten is próbálnak javítani a Sziget visszazöldítésével és a területnek a Duna vizével való locsolásával. Egy új pormentesítő kezelést is alkalmaznak majd a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon, ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe.

Fotó: Sziget Fesztivál

Végre szinte teljes mértékben búcsút inthetünk a toi toi wc-nek: a Sziget bármelyik pontján 150 méteres körzetben találhatunk majd egy nagy, kulturált blokkot telepített mosdókkal. 

A fesztivál idei zöldkampánya az éttermek kínálatát is elérte: a vendéglátók 80 százaléka legalább két vegetáriánus főételt – sokuk egy vegát és egy vegánt – fog kínálni, sőt 40 százalék feletti lesz a vörös húst egyáltalán nem készítő partnerek aránya is. Emellett az összes melegételt kínáló szolgáltatótól elvárják majd, hogy egy maximum 2500 forintos főételt is készítsenek a fesztiválozóknak.

Fotó: Sziget Fesztivál