A közlemény szerint egy román állampolgárságú férfi és két, magyar állampolgárságú társa 2022 nyarán ismeretlenül maradt megbízójukkal megállapodtak abban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért vállalják a szerb-magyar határon illegálisan átlépő emberek Ausztriába szállítását.

Hirdetés

A román férfi 2022. július 9-én 20, míg a harmadrendű vádlott 2022. augusztus 16-án 18 illegális határátlépőt szállított el az osztrák határhoz.

A harmadrendű vádlott a sikeres szállítás után négy nappal újabb fuvarra vállalkozott, Szeged közelében fel is vett legalább tíz migránst, útközben azonban eltévedt és a megbízójával is megszakadt a kapcsolata, ezért a migránsokat ismeretlen helyen kirakta és Nagykőrösre ment.

A további két szállításnak már rendőri intézkedés vetett véget, annak ellenére, hogy a szállítás zavartalanságát mindkét esetben előfutó autóval igyekeztek biztosítani az elkövetők. Az embercsempészéshez használt gépjárműveket ekkor az első- és a másodrendű vádlott bérelte ki és adta át, előbb egy ismeretlen szállító, majd a harmadrendű vádlott részére.

Az ismeretlen szállítót a rendőrök 2022. július 14-én Mórahalom külterületén akarták megállítani, a vezető azonban kiugrott az autóból és elszaladt.

A másik esetben, 2022. szeptember 16-án a rendőrök a román férfi által vezetett előfutó autót állították meg, ekkor a 17 migránst szállító harmadrendű vádlott annyira megijedt, hogy a járművel hirtelen megállt, abból kiugrott és elfutott.

Az ügyészség mindhárom férfit üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja – áll a közleményben.

Korábban írtuk