Soha nem feledhetjük 2006 áldozatait és bűnöseit. Emlékezzünk: az év őszén kiszivárgott Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök néhány hónappal korábban titokban, zárt körben elmondott trágár szónoklata, amelyben elismerte, hogy az a 2006-os választási kampányban és a megelőző években is éjjel-nappal hazudtak, és csak „trükkök százaival” – tehát illegitim módon – tudták megnyerni a választást.

Egy országot és egy nemzetet köptek szembe a Gyurcsány vezette szocialisták és liberális koalíciós partnereik. A gyalázatos és cinikus, zárt körben előadott dicsekvés elemi erejű társadalmi felháborodást váltott ki, az utcai tiltakozásokat pedig fékevesztett rendőri erőszak, embervadászat, a közrádió udvarának fogolytáborrá változtatása és végül a 2006. október 23-i karhatalmista terror követte. Az elöljáróik utasítására azonosítószámaikat levető álarcos terroristák politikai megrendelést teljesítve emberek százait verték véresre, tudatosan fejre célozva szemeket lőttek ki rendőrségi használatra nem rendszeresített gumilövedékekkel.

Az 1956 óta nem látott vérengzésnek súlyos sebesültjei és közvetve halálos áldozatai is voltak: akadt, aki a gumilövedék ütötte seb elrákosodása következtében halt meg, más, miután megnyomorodott és elvesztette egzisztenciáját, öngyilkos lett. A legismertebb áldozatnak, Nagy Lászlónak közvetlen közelről lőtte ki a szemét egy rendőrruhás személy, és mivel a másik szemére eleve nagyon rosszul látott, gyakorlatilag megvakult. Ennek következtében ő is elveszítette megélhetését, és amikor egy kampányrendezvényen a 2006-os áldozatokról dokumentumfilmet készítő Skrabski Fruzsina filmrendező, producer társaságában szembesíteni akarta Gyurcsány Ferencet bűneivel, a karhatalmista terror főbűnöse kinevette és kigúnyolta áldozatát. Nem sokkal később, 2022 decemberében alig 50 évesen elhunyt.

Fotó: képernyőkép
Nagy László a rendőrattak után
Hirdetés

Hogy soha ne feledjük az áldozatok tragédiáját és a tettesek bűneit, a New Yorkban élő Szilágyi Ákos grafikus, az immár hagyománnyá vált Nemzet Zászlója az Andrássy Úton rendezvény ötletgazdája 2006-os emlékmű állítását kezdeményezte.

– Véget ért egy emblematikus, 2006-os korszak. A Budaházy-féle Hunnia-per vádlottjai végül mind kegyelmet kaptak. Ezzel a feledés homálya felé indultak a 2006-os események és azok valós bűnöseinek elszámoltatása. Szükségesnek tartottam tehát, hogy mementót állítsunk annak, hogy ötven évvel a dicsőséges 1956-os forradalmunkat követően újra vér folyt a pesti utcán. Az igazságszolgáltatás alapja a feledés elkerülése – vallja Szilágyi Ákos, aki az emlékművet a Dohány utca és a Károly körút kereszteződéséhez álmodta meg, oda, ahol Nagy László életét örökre tönkretette a karhatalmista terror.

Az emlékmű megvalósítása érdekében pedig aláírásgyűjtést indított az alairas.magyartrikolor.hu internetes oldalon, ahol előzetes látványterv is megtekinthető. Álljunk minél többen a nemes kezdeményezés mellé, hogy az áldozatok emléke fennmaradjon, a bűnösök pedig elnyerjék méltó büntetésüket!

Korábban írtuk