Újabb támadást indított Magyarország ellen a soha nem látott korrupciós botrányba keveredő brüsszeli elit. Az Európai Bizottság mindenféle valós jogalapot nélkülözve felfüggeszteni készül az Erasmus-program támogatását az alapítványi formában működő felsőoktatási intézmények esetében. A döntés hátterében elsősorban az áll, hogy Brüsszel a magyarok pénzét az ukránoknak akarja adni, emellett így is próbálják elterelni a figyelmet a súlyos korrupciós botrányról, amely a tavalyi év végén robbant ki – írja az Origo.

Hirdetés

A bizottság korábban két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben

Brüsszel nemrég már azt is bevallotta, amit éveken keresztül letagadott, hogy azért tartja vissza a pénzeket, mert a magyar kormány nem engedi be az óvodákba és az iskolákba az agresszív LMBTQ-propagandát. Másrészt pedig, hogy Magyarország továbbra sem bontja le a határt védő kerítést, és nem engedi be az illegális migránsok százezreit az országba.

„Nagyon bízom benne, hogy az Európai Bizottság valójában nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét”

– erről Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszélt a Hír TV-nek. Az Európai Bizottság korábban két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Az egyik az volt, hogy a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá – tette hozzá.

A másik követelmény arról szólt, hogy a kormány dolgozzon ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert. Navracsics Tibor úgy látja, a kabinet mind a kettőt teljesítette, ráadásul elmondása szerint a tárgyalásokon egyszer sem merült fel, hogy az Európai Bizottság kifogásolná az aktív politikusok részvételét a közérdekű alapítványok kuratóriumában.

Az Erasmus+ programok idén is megvalósulhatnak

Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a jelenleg futó és 2023-ban az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése, vagyis az Erasmus+ programok idén is megvalósulhatnak. A kormány a márciusi határidőig folyamatosan egyeztet a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról – hangsúlyozta.

Az újabb brüsszeli támadással kapcsolatban Fricz Tamás azt mondta, hogy azért is felháborító ez a döntés, mert az oktatás és kultúra, valamint annak intézményi megszervezése tagállami hatáskör.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint ez a döntés szembemegy az alapszerződésekkel, ráadásul az éj leple alatt született.

Fricz Tamás szerint 22 ezer fiatalt érintett ez a döntés. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványi koratóriumoka az uniónak semmilyen beleszólási joga nincs.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint a bizottság kifogása a Különvélemény című filmet idézi, amikor már a gondolkodást is büntetik. A szakember arra is emlékeztetett, hogy vajon, hogyan reagálna az Európai Bizottság arra, ha a kormány egyetlen forintot sem biztosítana az ELTE jogi karának, mivel még mindig ott taníthat Fleck Zoltán, aki gyakorlatilag nyílt lázadásra biztatott.

Maffiamódszernek nevezte Ifj. Lomnici Zoltán a bizottság eljárását

Maffiamódszernek nevezte Ifj. Lomnici Zoltán a bizottság eljárását, és feltette azt a kérdést, hogy vajon, ha baloldali politikusok ülnének az érintett kuratóriumokban, akkor is felfüggesztenék az Erasmus-programot? 

A bizottság mostani döntése abból a szempontból is nevetséges, hogy máig nem tisztázta a bizottság elnöke a koronavírus-elleni vakcinák beszerzésének a körülményeit. Ursula von der Leyen még 2021 márciusában folytatott előzetes tárgyalásokat a Pfizer főnökével, Albert Bourlával. Kiderült az is, hogy gyakran SMS-ben folytattak megbeszéléseket a vakcinabeszerzésekről. Ezek az SMS-ek viszont rejtélyes módon eltűntek az Európai Bizottság elnökének telefonjából – legalábbis nem hajlandó kiadni őket – ismerteti a portál.

Von der Leyen telefonos egyeztetéseit követően a bizottság meg is állapodott a BioNTech/Pfizer által gyártott koronavírus elleni vakcina 1,8 milliárd adagjának szállításáról.

Az EB elnöke tehát egy 35 milliárd eurós ügyletet kötött meg úgy, hogy erről a közvélemény gyakorlatilag semmit sem tud, az egyeztetések pedig telefonon küldött üzenetekben, vagy éppen négyszemközt történtek.

További aggályokat jelent az is, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója, amely szoros kapcsolatban áll a Pfizer/Biontech vállalatokkal, többek között együtt végzik a hírvivő RNS-en alapuló genetikai terápiák fejlesztését.

Az is gyanús, hogy az Orgenesis nevű vállalat bevételei akkor kezdtek el megugrani, amikor Heiko von der Leyen 2020 decemberben váratlanul orvos-igazgató lett. Ezt követően nem csak a megrendelések száma kezdett növekedni, hanem bőséges érkeztek uniós, illetve uniós tagállami források.

Az Origo azt írja, a brüsszeli korrupciógyanús machinációk is azt mutatják, hogy egyszerűbb egy Magyarországot támadó lépéssel elterelni a figyelmet, mint valós magyarázatot adni a gyanús brüsszeli ügyletekre az érintettek részéről.

Az Erasmus-program kapcsán kibontakozó helyzet világosan mutatja, hogy a korrupcióban fuldokló brüsszeli elit minden elkövet Magyarország megbüntetésére, és saját felelősségének az elkendőzésére.

Az Origo cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk