Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke az április 2-án megtartott szolidaritás napi nagygyűlés után interjút adott az Éjjeli menedéknek. Ebből olvashatnak most egy rövid részletet lapunkban. A stúdióbeszélgetést teljes terjedelmében a Demokrata Televízió e heti korongján láthatják az érdeklődők.

– Idézek egy néhány hónappal ezelőtti szövegéből. Balassagyarmaton járt, éppen Mikulás napján, Balla képviselő úr invitálására, és ott egyebek mellett a következőket mondta: Igen, tudjuk, odaát van a fegyver, pénz, média, hatalom, viszont van itt valami, ami ott egyáltalán nincsen: itt vagyunk mi.

– Ez így van. Ezt a kenyeret esszük 1990 óta, sőt, már a nyolcvanas évek közepe óta. Akkor is így volt, és az a helyzet, hogy mindig vissza is jöttek. Elég erős az ellenfél, nem kell őket lebecsülni. Na de mindig vissza kellett jönniük, mert valahogy csak kitoltuk őket. (…) Önmagában az, hogy nekik mindig kapaszkodni kellett, hogy visszajöjjenek – összekapaszkodva, rajban, ahogy szoktak -, az már optimizmust kell hogy sugalljon, és azt mutatja, itt azért mélyebb dolgok is működnek. Mert ha csak az erőviszonyok számítanának, a pénz, a fegyver – még a nyolcvanas évek végén -, vagy a média, akkor mi labdába se rúghatnánk. Ehhez képest itt van ez a virulens, mondjuk úgy, jobboldali vagy polgári, nemzeti-keresztény tábor. Elég volt ma szétnézni a Kossuth téren meg a környező utcákban. Szóval, erősek vagyunk. Az igaz, hogy általában csak kormányra szoktunk kerülni, hatalomra nem, mert a pénz meg a médiahatalom a másik oldalon van. Azt hiszem, fölkészültebbek vagyunk. Személy szerint legalábbis fölkészültebbnek érzem magam. A számvetést elkészítettem, nagyjából látom, mi az, ami hiba volt, és nem kell még egyszer elkövetni. Azt is látom, hogy mi az, ahol jól akartam a dolgokat, csak rossz eszközökhöz nyúltam. Tehát van előttem egy aránylag széles út, ha nem is sugárút, de egy Andrássy út azért van előttem, amin, úgy gondolom, hogy ha kapok elegendő bizalmat a választópolgároktól, akkor így, ahogy vagyunk, mindannyian, tízmilliónyian előre tudunk majd jutni.

(Az interjút Matúz Gábor készítette)