Hirdetés

Az egyén korlátlan szabadságát hirdető liberalizmus is az egyik fő oka, hogy kevés gyermek születik Európában – jelentette ki Phillip Blond angol filozófus a műsorban. A csütörtökön kezdődő Demográfiai Csúcson részt vevő tudós kifejtette: a liberalizmus azt sugallja a mai kor emberének, hogy csak akkor lehet sikeres, ha magát állítja előtérbe, a gyermekvállalás pedig pont ennek az ellenkezőjéről szól. David Cameron volt brit miniszterelnök tanácsadója szerint értékválság húzódik meg demográfiai válság mögött.

A nyugat-európai kultúrát túlzottan áthatja a liberális kultúra. Ez a lényegét, alapjait nézve tulajdonképpen a korlátlan individualizmusról, (…) a korlátlan emberi akaratról szól. A gyerekeknek azt tanítjuk: egyedül te létezel, te számítasz, és légy sikeres. Persze, hogy nem fognak gyereket vállalni, hiszen a gyerekvállalás a leginkább liberalizmusellenes cselekedet. (…) Nézzük meg az olyan skandináv államokat, amelyeknek igazán családbarát politikájuk van… mégis csökken a népességük. Ha az okait keressük, ez egy értékprobléma, kulturális probléma. Ha nem tudjuk újramodellezni az értékrendünket, amelyben megemeljük a gyemekvállalás értékét, a nyugat-európai társadalom népességfogyása folytatódni fog – húzta alá a szakember.

A migráció nem megoldás a munkaerő pótlására, mert a migráció megfosztja a kibocsátó országokat a potenciális munkaerőt képviselőktől, amikor nettó migrációs áramlást generálnak – szögezte le a filozófus.

Az a fajta liberalizmus, amivel ma kerülünk szembe, immáron a szabadság legnagyobb ellensége. Azt akarja elérni, hogy mindenki úgy éljen, ahogy a liberalizmus elvei azt megszabják – húzta alá a brit szakember.

A liberalizmus egységes identitást próbál mindenkibe belesulykolni, rásózni. És valójában marxista abban az értelemben, hogy homogenitást próbál mindenkinek kikövetelni – nyilatkozta Phillip Blond.