Míg az ellenzék és a balliberális külföldi sajtó a magyar kormány és Orbán Viktor politikáját ördögtől valónak tartja, Európa vezető jobboldali politikusai rendre méltatják a magyar miniszterelnök munkásságát. Ebben a válogatásban hét politikus véleménye olvasható Orbán Viktorról.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében” – mondta az osztrák kancellár, Sebastian Kurz egy interjúban, majd hozzátette: Orbán és a kelet-európai országok vezető szerepet játszanak az unió külső határainak védelmében.

Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke, a német CSU párt vezetője is jó véleménnyel van magyar kollégájáról: „Orbán Viktor demokratikusan megválasztott kormányfő, egyszer még abszolút többséget is szerzett, és nincs kétségem afelől, hogy jogállami elvek talaján áll.”

„Tisztelem Orbán Viktort, a bátorságát, hiszen volt ereje, hogy szembemenjen azzal az Európai Unióval, amely őt megfenyegette és zsarolta. Szinte mi voltunk az egyetlen erő az Európai Parlamentben, amely minden olyan szöveget következetesen elutasított, amely megpróbálta Magyarországot elítélni” – mondta a francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen az Echo TV Informátor című műsorának.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke is elismerte a magyar miniszterelnököt. „Orbán Viktor egyedül többet tesz az egész európai kontinens védelméért, mint Angela Merkel, német kancellár; Macron, francia elnök; Theresa May, brit miniszterelnök; Mark Rutte, holland miniszterelnök; valamint az összes többi nyugat-európai vezető együttvéve.

Az új olasz belügyminiszter is díjazta a miniszterelnök nemzeti politikáját: „Orbán miniszterelnök védi a (nemzeti) határokat, védi a (nemzeti) bankokat, védi a (nemzeti) valutát és leállítja a migrációt. Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, ezt választom” – fogalmazott Matteo Salvini.

A Brexit egyik arca, Nigel Farage, brit európai parlamenti képviselő elmondta: „Orbán Viktor – helyesen – nem fogadja el a nevetséges migránskvóta-rendszert, úgy állítják be, mint az ördögöt.”

A Svéd Demokraták politikusa, Kent Ekeroth is Magyarország politikáját magasztalta: „Ez az ország szimbolizálja a józan észt. Saját kultúrájának és népének megőrzését, Európa határainak védelmét.”