Alberto de Gregorio Merino, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója jegyzi azt a levelet, ami megerősíti azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) a része a globális minimumadónak.

Hirdetés

A szóban forgó levelet a jogi igazgató december 9-én Brüsszelben írta meg Ódor Bálintnak címezve, aki Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletét vezeti.

Fotó: VG.hu

A VG.hu ismerteti, a levél egy válaszlevél Ódor Bálint megkeresésére, ami egy nappal korábban, december 8-án érkezett meg Alberto de Gregorio Merinohoz. Ebben a magyar diplomata a globális minimumadó európai uniós irányelvének tervezetéhez kapcsolódóan tett fel kérdéseket.

Az egyik ezek közül vonatkozott arra, hogy minek minősül a hipa. Erre reagálva az Európai Unió Tanácsának – a szervezet az EU-tagállamok kormányait képviselő intézmény, amely uniós jogszabályokat fogad el és összehangolja az uniós szakpolitikákat – jogi szolgálat igazgatója úgy fogalmazott, megerősíti, hogy a hipa definíciója szerint úgy tűnik, hogy a fő jellemzőiben megfelel a globális minimumadó kapcsán tervezett irányelvben foglalt adófogalmaknak (20. cikk, 1. bekezdés (a).

Alberto de Gregorio Merino ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben fontos az OECD megerősítő értelmezése. Az uniós irányelv eleve az OECD iránymutatásai alapján készült, és tartalmazza az összes tagállam, valamint harmadik államok adónemeit.

Ez tehát az az uniós állásfoglalás, amely alapján a Világgazdaság hétfő este megírta, hogy a hipa kvázi leírható a globális minimumadóból. Ennek azért van jelentősége, mert így a globális minimumadó 15 százalékos kulcsát úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

Ez magyar siker – értékeltek a VG.hu forrásai. A kedd délelőtti rendkívüli Kormányinfón Navracsics Tibor és Gulyás Gergely miniszterek is megerősítették, hogy a hipa beleszámít a globális minimumadóba, és erről a magyar kormányzat tájékoztatást kapott az Európai Unió részéről. A Világgazdaság ez ügyben megkereste a Miniszterelnökséget, hogy igazolja vissza, hogy a lap birtokába került levélről van szó.

A kormányzat ezt követően megerősítette a Világgazdaságnak, hogy a nyilvánosságra hozott levél hiteles, és ebben kaptak tájékoztatást a hipa leírhatóságáról.

A teljes cikket a VG.hu oldalon olvashatják.

Korábban írtuk