Hirdetés

„Az ügy, amelybe a kancellár belegabalyodott, vaskos adócsalás vagy inkább adólopás”– számolt be egy, az Olaf Scholzot is érintő ügyészségi nyomozásról és annak részleteiről a Magyar Nemzet még év elején. A német kancellárt ugyanis – aki korábban Hamburg polgármestere volt – összefüggésbe hozták egy bonyolult részvénytranzakciós üggyel, amellyel tizenegy európai országban és az Egyesült Államokban több tízmilliárd eurós kárt okoztak.

A lap most arról ír, hogy Olaf Scholzot hivatalosan adócsalásban való közreműködéssel és hamis tanúzással vádolták meg, miszerint a 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró – átszámítva, közel 14 milliárd forint – adót, jóllehet azt jogosulatlanul kapták meg.

A német kancellár a korrupciós botrány kapcsán többször is kínos helyzetbe került. Egyrészt a vizsgálóbizottsági meghallgatások előtt elérhetetlenné vált naptári bejegyzések és e-mail-üzenetek, másrészt az emlékezetkiesései miatt. Scholz ugyan elismerte, hogy találkozott a bank tulajdonosaival, de arra már nem emlékezett, hogy pontosan miről is beszélgettek. Később pedig csak azokat a részleteket tudta felidézni, amelyeket más tanúk kézzelfogható bizonyítékok alapján vallomásba foglaltak.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk