– A mi riválisunk, ellenfelünk továbbra sem a Magyar Szocialista Párt, továbbra sem az Együtt, hanem a Fidesz és annak világa – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A baloldali erőkről szólva a volt szocialista miniszterelnök megjegyezve: „mi sem áll tőlem távolabb, mint hogy azt gondolnám: a mi sikereinkhez az ő kudarcaik kellenek„

– A DK ma a magyar baloldal legdinamikusabban épülő pártja, az elmúlt 24 évben egyetlen politikai erő sem ért el ilyen gyorsan tízszázalékos választási eredményt – mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte a baloldali tömörülések közül ma a DK van a legjobb állapotban, „világos politikai vonalvezetése van, egységes vezetése, belső viták nem terhelik”, és növekvő pályán van.

Ez azonban nemcsak lehetőség, hanem felelősség is szerinte, hiszen ha egyedül indulnak, két-három parlamenti mandátummal többet szerezhettek volna, de az összefogás erői összességében vagy tízzel kevesebbet.

A sikerhez szavai szerint arra van szükség, hogy „a magyarok sokasága végre merje birtokba venni az országát, és értse meg, amit végre megértett az RTL televízió az elmúlt napokban: Orbán önkényével szemben csak az tudja megvédeni magát, aki karakán módon kiáll saját igazsága, tisztessége, jogszerű álláspontja mellett”.

Sajnálatának adott hangot, hogy a kormány és a miniszterelnök sosem a párbeszéd- és a kompromisszumkeresést folytatja, hanem „mindig és mindenhol az erő politikáját ismeri”.

Azt mondta: olyan lesz Magyarország, amilyenné a magyarok teszik. Ha engedik, hogy a miniszterelnök akarata csorbítatlanul érvényesüljön, „ha visszahúzódnak, ha föladják a küzdelmet, akkor nem kell panaszkodni, akkor ők így akarták”.

– Én nem akarok olyan baloldalt, amely kitér egy ilyen küzdelem elől. Nem akarok olyan baloldalt, amely a jobboldal kegyeit keresve folyamatosan retirál, és feladja elvi álláspontját a legfontosabb ügyekben – hangoztatta a politikus. Hozzátette: ki kell mondania a baloldalnak, mit gondol, s „a végén persze lehet és kell is kompromisszumot kötni”.

MTI, demokrata.hu