Antony Blinken a Nexter francia fegyvergyártó cég versailles-i gyárában tett látogatást Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter oldalán. Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy alapvető fontosságú, hogy a Nyugat még több fegyvert szállítson Ukrajna számára.

Hirdetés

Blinken és Lecornu arról tárgyaltak, hogy lövegekkel és lőszerrel látják el Ukrajnát. A francia miniszter múlt heti bejelentése szerint Franciaország, Dánia és Ukrajna megállapodott arról, hogy 2024-ben 78 Caesar lövegrendszert vásárolnak Ukrajnának, hatot már le is szállítottak számára.

A Nexter a háború előtt havonta két ilyen modern löveget gyártott, a kapacitásait növelve a terv most az, hogy havi 12 darabot állít elő. A francia állam decemberben 109 új generációs löveg legyártását rendelte meg a fegyvergyártó vállalattól 350 millió euró értékben, az első darabok 2026-ban gördülhetnek le a szerelősorról.

A francia védelmi minisztérium adatai szerint az ukrajnai fronton hatszoros az orosz tüzérségi fölény, az ukrán hadsereg lőszerhiánnyal küzd, ezért tartalékol, az emberveszteségek 70 százalékát is a tüzérségi tűz okozza, így az ukrán haderő megerősítése nélkül a harcok orosz fölényt hoznak.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.