„Nem bújok a mentelmi jogom mögé. Azt kértem az Országgyűlés mentelmi bizottságától, hogy függessze fel a mentelmi jogomat […], hogy pont úgy ítélhessen a bíróság az ügyemben, ahogy egy nem képviselő állampolgár esetén tenné” − közölte egyfajta hősies pátosszal közösségi oldalán Fekete-Győr András. Mint a Momentum volt elnöke fogalmazott: a 2018-as túlóratörvény elleni, Kossuth téren tartott tüntetésen „egy játékboltban is kapható füstszórót ejtett” a rendőrsorfalak közé, ami „senkit nem talált el, karcolást sem okozott”.

Hirdetés

„Jogot végeztem, pontosan tudom, hogy veszélytelen eszközök földre dobása nem bűncselekmény. Ennek ellenére nem fogok az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog mögé bújni […] vállalom a tetteim következményeit, akkor is, ha nevetségesnek és politikailag motiváltnak tartom az eljárást” − írta.

Fekete-Győr tette mindezt átlátszóan álszent módon, hiszen már hónapokkal ezelőtt tudható volt, hogy ügye miatt legkésőbb szeptember végén elveszíti mentelmi jogát, azaz lényegében semmilyen gesztust nem gyakorolt. Ismert: a momentumos parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány még júliusban érkezett meg az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben. Ekkor a Mentelmi Bizottság elnöke lapunkkal közölte:

Fekete-Győr ügye már csak az őszi ülésszakban kerülhet a testület elé, az eljárási határidő szeptember 30.

Hargitai János hozzátette: amennyiben a politikus megjelenik a bizottság előtt, úgy természetesen meghallgatják, mivel azonban közvádas ügyről van szó, szinte biztosra vehető, hogy ki fogják adni. Beszédes körülmény, hogy a Momentum elnöksége éppen aznap döntött arról, hogy Fekete-Győrt visszahívják a párt frakcióvezetői posztjáról, amikor a kiadatásáról szóló cikkünk megjelent. Ebben ráadásul bírósági források alapján azt is megírtuk, hogy a politikus már októberben újra bíróság elé állhat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk