A kormánypárti képviselők pénteken nyújtották be az Országgyűlésnek azt az indítványt, amely lehetővé teszi, hogy a rendezvényhez szükséges fejlesztések a rendelkezésre álló kevesebb mint 2 év alatt megvalósulhassanak.A törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelöli ki építtetőként, a beruházásokra vonatkozóan pedig a lehető leggyorsabban lebonyolítható közbeszerzési eljárásforma alkalmazását kéri. Az eljárásokat kivennék a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendelet hatálya alól, amivel több hetes határidő-rövidítés érhető el.

A transzparencia és a verseny biztosítása érdekében ugyanakkor az indítvány előírja, hogy minden esetben legalább három ajánlattevőre van szükség, az értékelési szempont pedig a kizárólag legolcsóbb ajánlat lehet. A törvény rendelkezne arról is, hogy a közbeszerzési eljárások lényege és dokumentumai nyilvánosak és megismerhetőek legyenek.

A javaslat sajátos beépítési követelményeket határoz meg a Dagály fürdő területére, ahol egy olyan 5000 férőhelyes uszoda építése szükséges, amely mobil lelátókkal 18 ezer fősre bővíthető. Ugyancsak különleges szabályozást állapít meg az úgynevezett óriástoronyugrás versenyszám létesítményre, amely ideiglenes lesz. A versenyszám idején várhatóan hajózási korlátolást kell elrendelni a Dunán, így erre vonatkozóan speciális jogosítványokat adnának a kormánynak.

Az előterjesztés kitér az árvízvédelemmel összefüggő feladatokra és kötelezettségekre, valamint a kisajátítási eljárásokra. A beruházás irányítását a kormány döntése alapján az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos látja el, ő tájékoztatáskérési és javaslati jogot kapna.

A fideszes törvényjavaslat 14 fővárosi, 28 balatonfüredi és 2 balatonfűzfői ingatlant érint.

A 2017-es vizes világbajnokságnak eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett. Magyarország korábban a 2021-es vb rendezési jogát nyerte el, azonban a FINA felkérésének eleget téve már négy évvel korábban Budapest rendezi a közel 2500 sportolót rajthoz állító sportrendezvényt.

MTI