Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja a Fidesz, hogy az amerikai külügyi adminisztráció kommentárt fűz egy magyar bírói ítélethez, különösen egy első fokú, nem jogerős ítélethez – mondta Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerdán az MTI-nek.A politikus arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet Mark Toner helyettes külügyi szóvivő írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt.

Gulyás Gergely azt mondta: a Fidesz-frakció szerint minden illegális bevándorlóval szemben, aki erőszakkal akarja átlépni a határt – különösen, ha rendőrök ellen fizikai erőszakot alkalmaz -, fel kell lépni és példás büntetést kell kiszabni.
    
Közölte, a jogállami működés természetes részének tartják a bírósági ítéletet.
    
A Fidesz visszautasítja az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokat az amerikai adminisztráció részéről, és különösen cinikusnak tartja, hogy azok részéről ér ilyen támadás egy nem jogerős bírósági ítéletet, akik „az elmúlt években valós indokok hiányában is az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetését szajkózták” – mondta a kormánypárti politikus.

MTI