Fenyegetően hozzáteszik: az EP felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a „problémára”, másként a parlament fog közbeavatkozni.

Hirdetés

Magyarország a jövő év júliusától hat hónapon át látja el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

A tervezet a Népszava írása szerint leszögezi: minden vállalatnak ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie üzleti tevékenysége során, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi személyek vagy szervezetek tulajdonában vannak-e.

Az állásfoglalás-tervezet elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat is, amelyek szerintük arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet „az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról”.

Korábban írtuk

Az EP középjobb, baloldali és liberális frakciói által előkészített és szavazásra váró határozati javaslat szerint Magyarország csak azután juthat hozzá a különféle címeken felfüggesztett közösségi forrásokhoz, ha teljesítette az összes feltételt és bizonyítja, hogy működnek „a Brüsszel által elvárt korrupcióellenes intézkedések”.

Az állásfoglalás-tervezet felszólítja az EU költségvetését kezelő Európai Bizottságot, találjon módot arra, hogy az uniós források eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz akkor is, ha a kormány „nem hajlandó megfelelni a jogállamiság elvárásainak”.

Az Európai Parlament minden ciklusában ott vannak a „Soros-univerzum” hasznos idiótái vagy provokatőrei – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerdán a Twitteren.

„Volt Tavares, Sargentini, aztán Delbos-Corfield és Freund – elavultak, szánalmasak és nevetségesek” – írta az államtitkár a közösségi oldalon. A politikus egy képernyőmentést csatolt a tweethez Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő egyik korábbi üzenetéről, melyben azt írta, hogy ha Orbán Viktor 2024-ben átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor az EP-nek meg kell fontolnia, hogy kitiltsa őt az uniós parlament épületéből. „Nem tárgyalunk autokratákkal” – írta Freund.