Böröcz László (Fidesz) kiemelte: egy helyet javítva tizenkettedikek vagyunk az uniós államok között a koronavírus-fertőzöttség tekintetében, Magyarországon a járvány miatti halálozási mutatók jóval kedvezőbbek az EU átlagánál.

Hirdetés

Hangsúlyozta: a vakcina ügyét nem lehet politikai kérdéssé tenni, azaz nyugaton és keleten is tárgyalni kell e témában, majd arra kérte a baloldalt, hogy tegye félre a pártpolitikát, és az emberek életének megóvását tekintse első szempontnak, ha pedig nem segítenek, legalább ne hátráltassák a védekezést.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkára fontosnak nevezte, hogy ingyenes és önkéntes lesz a vakcina beadása, az oltóanyagról pedig a magyar szakemberek hoznak döntést.

Az államtitkár szerint „szörnyű ostobaság és felelőtlenség”, amit a baloldal tesz, amikor támadják a vírus elleni védekezést és a vakcinabeszerzést, ahogy azt korábban a lélegeztetőgépek beszerzése kapcsán is tették.

Korábban írtuk

Arra kérte a baloldalt, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, hozzátéve, a baloldalon jelenleg „feláldoznák a magyar embereket pusztán azét, hogy politikai hatalmat szerezzenek”.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország minden uniós vakcinaprojekt részese, Kínában három gyártóval állunk kapcsolatban, ezek egyike remélhetőleg még a héten átadja vakcinája dokumentációját, ha megfelelőnek találják a szakemberek, következhet minősítési eljárás.