A Fidesz-frakciója egyértelműen kiáll a miniszterelnök azon álláspontja mellett, hogy nem a problémát kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahonnan a bevándorlók jönnek – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn az Országgyűlésben

Kósa Lajos szerint a parlamentben is sokan mondják ezt, azonban az ellenzék mégsem szavazza meg az olyan programokat, amelyek például iskola- vagy kórházépítésről, vagy a Magyar Honvédség külföldi háborús konfliktusokban történő szerepvállalásáról szólnak. Kósa Lajos felháborítónak nevezte ezt a képmutatást és úgy fogalmazott: „Amikor tenni kell, akkor nem nyomnak gombot (…) csak forgatják a szemüket, mint igazi farizeusok”. Közölte: a magyar kormány együttműködik azokkal a szolgálatokkal, amelyek szervezik ezt a segítségnyújtást. Külön köszönetet mondott a magyar szeretetszolgálatoknak és a Máltai Szeretetszolgálatnak, amlyek ennek az élére álltak.   

Kósa Lajos visszautasította a magyar kormányt és a Fideszt érő bírálatokat, amelyek arról szólnak, hogy a migráció kérdésében tett állításaik uszítóak vagy gyűlöletkeltőek lennének. A 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazásra utalva megjegyezte: éppen a szocialisták adtak „parlamenti piedesztált” az uszításnak és a gyűlöletkeltésnek, hiszen az MSZP-frakcióban ülő Bangóné Borbély Ildikó plakátarca volt, a „valaha volt leggyűlöletkeltőbb”, „legprimitívebb” kampánynak.

MTI

Fotó: MTI