Azok fizessék a Czeglédy-ügyben megkárosított diákok kártalanítását, akik a kárt okozták, Czeglédy Csaba cége, az MSZP és a DK – ismertette javaslatát Pócs János, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Közölte: frakciótársával, Boldog Istvánnal nyújtott be módosító indítványt a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló kormánypárti határozati javaslathoz.
    
A politikus emlékeztetett: a „Czeglédy-féle botrányban” a gyanú szerint mintegy 3 milliárd forintos költségvetési csalás történt. Ám ennél is súlyosabbnak nevezte, hogy azoknak a fiataloknak, akik életükben először dolgoztak, a munkával kapcsolatban az az első benyomásuk, hogy nem kapták meg a bérüket. Ezért szorgalmazta mielőbbi kártalanításukat.
    
Pócs János szerint azonban jogos elvárás, hogy ne az adófizetők állják a kárrendezést, hanem azok, akik a kár okozói.
    
Indítványuk úgy módosítaná a határozati javaslatot, hogy az Országgyűlés azt kérné: a kormányzat által biztosított kártalanítás után a kabinet maradéktalanul érvényesítse a kárrendezésre kifizetett összeg megtérítését a Human Operator Zrt.-től. Ha pedig a társaság ezt nem teszi meg – és bizonyított, hogy a bűncselekménnyel szerzett vagyon pártfinanszírozási célt szolgált -, a kormány tegyen lépéseket azért, hogy a követelés Czeglédy Csaba pártcsaládja tagjainak, az MSZP-nek és a DK-nak biztosított állami támogatásokból legyen érvényesíthető – olvasható a parlamenti honlapon elérhető javaslatban.
    
Pócs János sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Czeglédy Csaba ezeknek a pártoknak a képviselője, kölcsönösen kiállnak egymásért, az ellopott pénzekből pedig az MSZP és a DK kampányát akarták finanszírozni feltehetőleg”.
    
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

(MTI)