Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Csöbör Katalin (Fidesz) kiemelte: az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor fejeződik be a háború és kell-e számítani a konfliktus eszkalálódására. Ma felelősséggel nem lehet jóslatokba bocsátkozni, és a kormány – helyesen – többször is deklarálta, hogy ebben a konfliktusban semmilyen módon nem kíván részt venni az ország – jelentette ki.

Közölte: Magyarország azért lett a NATO tagja, mert a világ legerősebb katonai szövetségétől a magyarok azt várták, hogy garantálja a hosszú távú békét. Magyarország érdeke, hogy Ukrajnában béke legyen, és a NATO-nak figyelembe kell vennie minden tagállam érdekét – mondta. Hozzátette: a kormánynak folytatnia kell a felelős külpolitikát, amely távol tartja az országot a konfliktustól és garantálja a magyar emberek biztonságát.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közölte: az eddigi ellenzéki felszólalásokban egy baloldali képviselő sem beszélt a békéről, senki nem mondta, hogy be kell fejezni a háborút. Vagy azért, mert ez a baloldalnak nem fontos, vagy azért, mert ők háborúpártiak és a háború folytatását támogatják – értékelt.

Hangsúlyozta: a kormány azonban a béke pártján áll, ebben a háborúban magyarok is meghalnak, a háborúpártiak szerint azonban nincs itt a béke ideje.

Korábban írtuk

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy a baloldal azt állítja, azért támogatja a háborút, mert annak folytatása Ukrajna érdeke. Azonban Magyarország érdeke a béke, és az ellenzéknek nem kellene szembe menni a magyar érdekkel – jelentette ki. Hozzátette: a kormánynak mindig a magyar érdek az első.