Időközi polgármester-választást tartanak szeptember 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban. Nyolc éve Vona Gábor még a Jobbik fővárosának kiáltotta ki Tiszavasvárit, ahol most a legnagyobb ellenzéki párt egy független jelölt mögé bújva próbálja megtartani a város vezetését. Mit adott a Jobbik Tiszavasvárinak?

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Amikor 2010 őszén Fülöp Erik lett Tiszavasvári polgármestere, és a Jobbik a képviselő-testületben is megszerezte a többséget, Vona Gábor a „Jobbik fővárosának” kiáltotta ki a települést. A Jobbik Tiszavasváriban kívánta bizonyítani kormányzóképességét. „Mintavárossá tesszük azt a települést, amelyet mi vezetünk” – hangzott Vona Gábor ígérete, amely úgy tűnik, beváltatlan marad, ugyanis a Jobbik az időközi polgármester-választáson nem indít saját jelöltet, hanem a település jegyzőjét, dr. Badics Ildikót függetlenként támogatják.

Bár a település polgármestere, Fülöp Erik az országgyűlési választásokon alulmaradt Vinnai Győzővel (Fidesz–KDNP) szemben, a Jobbik listáján a biztos befutó, kilencedik helyet kapta. Mivel a parlamenti képviselőség összeegyeztethetetlen a polgármesterséggel, lemondott a város vezetéséről.

– Rájött, hogy polgármesterként már nincs jövője Tiszavasváriban, ezért akart mindenáron országgyűlési képviselő lenni. Amióta képviselő lett, alig látni a városban – mondja egy férfi a városháza előtt, amikor a polgármesterről kérdezzük.

Szóbeszéd a városban, hogy Fülöp Erik árulja a házát, és hamarosan végleg Pestre költözik. Egy nő azt mondja, nem érte meglepetésként, hogy Fülöp Erik Badics Ildikót ajánlja utódjaként a város élére. Néhány vélemény a járókelőktől:

– Az utóbbi időszakban a polgármester egyre többet járt Budapesten, a helyi ügyeket érintő tárgyalásokon sokszor a jegyző asszony képviselte őt.

– Egy rendkívül ügyesen helyezkedő politikus, aki soha nem állt ki nyíltan a néppártosodás mellett vagy ellen, ide is, oda is húzott. Toroczkai Lászlóval közös kampányvideót készítettek, de a pénz miatt biztosan Vona Gábor pártjában marad.

Egy másik helybeli szerint nem lenne jó, ha nem szakember kerülne a város élére.

– Remélem, az emberek nem a pártlogó alapján döntenek, elegünk van a pártok torzsalkodásából.

– Nevetséges, hogy Badics Ildikót csak függetlenként meri indítani a Jobbik. Valójában ő a Jobbik–MSZP közös jelöltje, mert kampányát nemcsak a jobbikosok, hanem a szocialisták is segítik – rántja le a függetlenség leplét egy huszonéves.
Beszéltünk olyannal, aki a csalódottságát fejezte ki, hogy a Jobbik nem indít saját jelöltet, ezért távol is marad az urnáktól.

– Ha a Jobbik elveszíti Tiszavasvárit, megint a cigányság kerül helyzetbe – bocsátkozott jóslásba egy idős asszony.
Szőke Zoltán 1994-ben lépett be a Fideszbe, 1998-tól önkormányzati képviselő. Büszke arra, hogy gyári szakmunkásként került a helyi közéletbe.

– Tudom, milyen naponta buszozni a munkahelyre, és egész nap állni a szalag mellett. Nem végeztem egyetemet, mégis úgy gondolom, jobban látom a helyi problémákat, mint egy-két doktori végzettségű politikus – mondta a Demokratának.

A képviselő-testület az új polgármesterrel együtt 12 fős lesz, de Szőke Zoltán sikere esetén egy ideig 11 fős marad, hiszen ő egyéni körzetet nyerve már a testület tagja 2014 óta. Mivel a Fidesz-frakció jelenleg öttagú, a minősített többséghez független vagy jobbikos képviselő szavazatára is szükség lesz.

Szőke Zoltán úgy látja, a város érdekében együtt tud majd dolgozni velük is. Szerinte nem a cigányprobléma a kulcskérdés, hanem az, hogy a városból elmennek az emberek, mert nincs itt semmi lehetőség. Nem is csoda, teszi hozzá, hiszen ha a vállalkozók nem látnak esélyt a kormányzati támogatásra, továbbállnak olyan településekre, ahol a városvezetésnek jó a kapcsolata a kormányzattal.

Meglepőnek tartja, hogy Badics Ildikó a vállalkozóbarát önkormányzattal kampányol, mert a költségvetés elfogadásakor rögzítették, szükség lehet új helyi adók kivetésére, hiszen közel 200 milliós hiányt hozott össze a Fülöp Erik vezette önkormányzat. Bár a közmunkaprogram keretében elkezdődött az utak felújítása, szakértelem hiányában a kátyúkat betonnal tömték be, amely kis idő múlva felrepedezett.

Tiszavasváriban évtizedes probléma, hogy a közterületeken rengeteg kutya kóborol. Badics Ildikó kampányában állatmenhely felállítását ígéri a kivert vagy eltévedt ebeknek.

– Évek óta kérem a várostól, hogy létesítsünk egy állatmenhelyet, vajon eddig miért nem tudták még ezt sem megvalósítani? – teszi fel a kérdést Szőke Zoltán.

A Jobbik nyolcéves tevékenysége Tiszavasváriban értékelhetetlen, mert 2010 óta egyetlen, a Jobbikhoz vagy Fülöp Erikhez köthető fejlesztést sem tudtak a településen végrehajtani, minden fejlesztési lehetőség és pályázati pénz a kormányhoz vagy EU-s forrásokhoz köthető. Felvetésünkre, hogy Fülöp Erik az országgyűlési választások előtt azt nyilatkozta, a települést, a térséget érintő problémákat azért nem tudta megoldani, mert az állami szervek soha nem reagáltak a megkeresésére, azt válaszolta, hogy egyedül a polgármester a felelős Tiszavasvári elszigeteléséért.

Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője még 2014-ben, egy testületi ülésen jelezte, hogy nyitott a városvezetéssel való együttműködésre, de az önkormányzat nem tartotta vele a kapcsolatot: se rendezvényekre nem hívták meg, se pályázatokkal kapcsolatban nem keresték.

Szőke Zoltán elmondta, a környező települések polgármesterei is várják a változást, mert mindenkivel rossz viszonyt alakítottak ki.

– Tiszavasváriban a cigánykártya kijátszásával még mindig lehet választásokat nyerni. Pedig nincsenek olyan konfliktusok, amelyek miatt Tiszavasvárit negatív színben lehet feltüntetni. A betörések, a lopások száma sem tér el az átlagostól, a cigányok nem zaklatják bandákba verődve az embereket, mint ahogy a Jobbik ezt vizionálta – magyarázza.

Szőke Zoltán szerint a legfontosabb teendő a munkahelyteremtés azok számára, akiknek jelenleg csak közmunkások. Sok cigány család szeretne kitörni, eljárnak a környező üzemekbe, elmennek dolgozni napszámba közmunka helyett. Olyan cégeket kell Tiszavasváriba telepíteni, amelyek az alulképzett munkaerőnek és a szakmával rendelkezőknek is biztosítanának munkát.

Balogh Sándor, a Széles úti cigánytelep önkormányzati képviselője a Demokratának elmondta, hiába tett az elmúlt nyolc évben bármilyen javaslatot a telepen élők érdekében, nem foglalkoztak vele, a város nem tartja vele a kapcsolatot.

– A cigánykérdést, amivel kampányoltak és aminek köszönhetően hatalomra jutottak, nem oldották meg. Előbb a csend­őrség bukott meg, utána Orosz Mihály Zoltánnal és az érpataki modellel próbálkoztak sikertelenül. Razziát indítottak az áramtolvajok ellen, amihez nem kellett volna érpataki modell. A közterület-felügyelő is el tudta volna ezt végezni, ezért nem kellett volna idehívni az érpataki polgármester által alapított Becsület Légióját. A közmunkaprogram keretein belül a cigányokkal kitakaríttatták a cigánysort, de csak a Széles úton, a büdi városrészt érintetlenül hagyták. Most ott tartunk, hogy néhány jobbikos a cigányokból él, ugyanis immár két éve Zagyva György Gyula irányítja a közmunkaprogramot, aki emiatt Tiszavasváriba költözött. A jobbikos önkormányzat hosszú ideig ingyenlakást biztosított számára, de a közfelháborodás hatására néhány hónapja az egyik helyi jobbikoshoz köthető ingatlanba költözött át. A cigányok helyzete semmit nem változott a nyolc év alatt: a városvezetés egyetlen új munkahelyet nem teremtett. Ha az állam nem tartaná fenn a közfoglalkoztatást, még nagyobb bajban lennének – mondja felháborodva.

Szőke Zoltán kampányát segíti Szaniszló Pál, a tiszalöki Jobbik egykori elnöke. 2016 februárjában azért lépett ki a Jobbikból, mert a baloldali irányváltással már nem tudott azonosulni.

– Fülöp Erik lelkesen vetette bele magát a város vezetésébe, de a nagy tervekből nem lett semmi. Sem új befektetők nem jöttek a városba, sem új munkahelyeket nem teremtettek. A Jobbik fővárosa nemhogy fejlődött, inkább folyamatosan hanyatlott – mondta Szaniszló Pál a Demokratának.

Hozzátette, a tiszalöki Jobbik fénykorában 13 tagból állt. A kilépések miatt újra kellett alapítani, jelenleg 3 tagja van. Elmondta, az országgyűlési kampány a tiszavasvári Jobbik számára nem volt zökkenőmentes: megcsappant a támogatói körük, az aktivisták elmaradoztak. Míg 2014-ben még tömegével járták az utcákat, idén áprilisban csak elvétve lehetett őket látni. Szaniszló Pál úgy látja, akik hazaszeretetből csatlakoztak a Jobbikhoz, már régen kiléptek, és csak azok maradtak a tiszavasvári szervezetben, akiknek egzisztenciális érdekük, hogy jobbikos legyen a városvezetés.

Badics Ildikó független jelöltet arról kérdeztük, kampányában miért hangsúlyozza, hogy a városnak a megkezdett úton kell továbbhaladnia. A jegyző válaszában elmondta, megválasztása esetén a folyamatban lévő projektek folytatását és az önkormányzati intézményrendszer folyamatosságát szeretné biztosítani.

– Egy évre választunk polgármestert, ilyen rövid idő alatt nem lehet és nem is szükséges nagy hord­erejű változtatásokat végrehajtani – jegyezte meg.

A folyamatban lévő pályázatok közül elsősorban a napelemes rendszer kiépítését és a Váci Mihály Gimnázium energetikai korszerűsítését említette, ezek 200 millió forint értékű beruházások. Az „Esély Otthon” program keretében hét bérlakást újítanak fel, és a 18-35 év közötti fiatalok helyben tartására is programot dolgoznak ki. Befejeződött továbbá a belvízelvezetési projekt kivitelezése, ezzel összefüggésben ősztől kezdődhet a szemléletformáló program megvalósítása. A TAO-pályázatoknak köszönhetően streetballpálya épül, és a sportcsarnok épületét is korszerűsítik. Programjának legfontosabb eleme a munkahelyteremtés, amely szerinte elsősorban csak a város országgyűlési képviselőinek bevonásával valósulhat meg.

– Fel kell készülni arra, hogy a debreceni BMW-gyár munkaerőt fog elszívni a településről, így olyan megoldást kell találnunk, amely akár fizetésben, akár a munkakörülményeket illetően fel tudja venni a versenyt a német autógyárral. Egy újabb összeszerelő-üzem helyett sokkal inkább egy termelő-előállító egységre lenne szükség – tette hozzá.

Badics Ildikó nemcsak jegyzői feladatokat lát el, hanem a helyi lap, a Vasvári Hírmondó felelős kiadója is. Márciusban a Jobbikhoz kötődő alfahir.hu volt szerkesztőjét, a hevesi Jobbik egykori kampányfőnökét nevezte ki a helyi lap élére. Függetlenségét az is megkérdőjelezi, hogy mellette kampányolt Gyüre Csaba, a Jobbik megyei elnöke, és az aláírásgyűjtés központi helyszíne a Jobbik helyi irodája volt. Még Vágó Gábor, az LMP politikusa is megjelent Tiszavasváriban Badics Ildikó oldalán, az országosan meghirdetett Jobbik–LMP-közeledés jegyében.