Hirdetés

Fürjes Balázs, aki az FKT ügyvezető alelnöke is, levelében úgy fogalmazott: „az FKT-kormányhatározat alapján különösen is kérjük és javasoljuk, hogy annak szabályai betartásával a VÉSZ módosítás tervezetét közgyűlési döntéshozatal előtt, szakmai párbeszéd keretében, a korrekt partnerség elvének megfelelően vitassuk meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és csak azt követően szülessen közgyűlési döntés”.

A kormány teljes egészében betartotta és betartja az FKT-ra vonatkozó szabályokat, sőt olyan kérdésekben is kezdeményezte közös álláspont kialakítását, amelyek esetén erre nem lett volna szükség – emelte ki az államtitkár. Majd így folytatta: „meggyőződésünk, hogy ez szolgálja a budapestiek érdekét, ez áll összhangban a kormány és főváros általunk helyesnek tartott korrekt partneri viszonyával”. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat rendre úgy hoz döntéseket az állami beruházásként megvalósuló Liget programról, hogy előzetesen nem egyeztet a kormánnyal – írta.

A kormány kéri a fővárostól e gyakorlat megváltoztatását és az előzetes szakmai párbeszéd lefolytatását – olvasható a levélben.

Az FKT működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a Városligeti építési szabályzatot is.