Mára a budapesti Városháza talán legbefolyásosabb embere Gál J. Zoltán lett, aki Gyurcsány államtitkára volt a kétezres években. Gál J. a kezdetektől Gyurcsány embere. 2001-2002-ben a legfontosabb feladata az volt, hogy a nehezen beszélő és író Medgyessy Pétert segítse. Persze később elárulta. Azóta is a baloldal vezetőjének bizalmi embere. 

Hirdetés

Gál J. édesapja, az idősebb Gál Zoltán, korábbi házelnök kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával (Gyurcsány anyósával) is, aki a ’90-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál beajánlotta fiát Apró Piroskához, és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Így alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán.

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett, egyben a kommunikációs részleget is vezeti. Egyik legnagyobb baklövése az volt, amikor 2007 márciusában Demcsák Zsuzsát jelölte kormányszóvivőnek, de ő volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról.

Már a 2019-es önkormányzati kampányban olvasni lehetett arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik. Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális” – mondta a főpolgármester. Ő írta a hosszabb beszédeit, és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában. A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédét is nyilvánvalóan Gál J. Zoltán írta, abban egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány 15 évvel korábbi beszédfordulatai.

A teljes cikket az Origo.hu oldalán olvashatja.

Korábban írtuk