Gál Kinga rámutatott: az életmentésben az első napok a különösen fontosak, ezért Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét, és küldött kutató-mentő csapatokat, valamint orvosi segítséget a térségbe.

Hirdetés

A katasztrófavédelem mentőcsapata a magyar jótékonysági szervezetekkel együtt 167 fővel és 29 keresőkutyával több mint 30 embert mentett ki élve a romok alól Törökországban – közölte az EP-képviselő, majd arról is tájékoztatott, hogy Magyarország – egyetlen európai államként – Szíriában is segít: a Hungary Helps Program támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil mentőállomásokat telepített az országba.

„Az életmentés után most az átfogó, gyors humanitárius segítség a legfontosabb” – fogalmazott Gál Kinga. Hangsúlyozta: Európának a lehető leggyorsabban kell megadnia minden segítséget a földrengés sújtotta országoknak, ebből Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel kiveszi a részét. A katasztrófa sújtotta törökországi és szíriai térségek továbbra is számíthatnak a magyarok segítségnyújtására – tette hozzá Gál Kinga.

Korábban írtuk