Egyelőre nagy bukásnak mondható Szabó Bálint szegedi politikus augusztus 20-ára meghirdetett gazdademonstrációja, a tüntetésen a Mediaworks Hírcentrumának helyszíni tudósítása szerint körülbelül százan vehettek részt szombaton délután.

Hirdetés

Ismert, Szabó szerette volna traktorokkal elfoglalni a pesti alsó rakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek, de ezt nem engedélyezte a rendőrség. A rakpartot egyébként az augusztus 20-i tűzijáték miatt már péntek este lezárták. Később Szabó arról beszélt, arra várnak, hogy a rakpartokról „eltakarítsák a tűzijáték romjait”, amint ezzel végeznek az illetékes hatóságok, levonulnak oda.

Szabó Bálint hangsúlyozta azt is: arra számít, hogy háromszáz traktor érkezik éjfélig Budapest határára.

Figyelemre méltó, hogy Szabóék az éjszakát is ott töltenék, hiszen a vele tartó demonstrálókat arra kérte, reggel nyolcig maradjanak csendben, hogy a lakosságot ne zavarják. Hozzátette: a következő hetvenkét órában több tízezer gazda érkezhet Budapestre, hogy Nagy István agrárminiszterrel egyeztessenek.

Korábban írtuk

Szabó Bálinttal kapcsolatban egyébként a napokban írt arról a Mediaworks–Hírcentrum, hogy a gazdákat kihasználva próbálta volna megszerezni a nekik járó agrártámogatások egy részét. Emlékezetes: idén februárban jelentek meg arról szóló hírek, hogy a Szegeden önkormányzati képviselőként politizáló Szabó cégének, a Likvid Kontroll Kft.-nek a munkatársai hívogatták telefonon a gazdákat arról érdeklődve, hogy mennyi támogatás jár nekik, és felajánlották, hogy majd az ő cégük adja be az igényeket a kormányhivatalokhoz tízszázalékos sikerdíj ellenében.

Szabóék nem sokkal azután kísérelhettek meg sikerdíjat kapni, hogy egy Mélykúton tartott tüntetésen Nagy István miniszter biztosította róla a tiltakozó víziszárnyas-tenyésztő gazdákat, hogy a kormány 1,9 milliárd forintot elkülönített a nekik járó agrártámogatások kifizetésére.

Az akciót végül az agrártárca akadályozta meg, amikor egy közleményben tudatták, hogy a támogatások utalásához nincs szükség közvetítésre. Mint írták: „a támogatások igénybevételéhez a termelők közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz adják be a támogatási és kifizetési kérelmeiket. A támogatások igénylése és kifizetése a kedvezményezett és a Magyar Államkincstár között közvetlenül zajlik, a támogatási eljárás nem igényli közvetítő vagy harmadik fél részvételét.”

A cikk folytatása, benne Szabó Bálint botrányos közéleti életútjával, ITT olvasható.