Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy az új kormányfőjelölt megszorító csomagja a kis érdekérvényesítő képességgel rendelkező társadalmi csoportok helyzetét nehezíti, és újabb rétegeket taszíthat a létminimum alá.

Hitelét vesztett párt az MSZP, amely jó néhányszor félrevezette az embereket, az elmúlt hét esztendőben pedig mélypontra juttatta a társadalmat. Még a stratégiai szavazóinak nagy része is elpártolt a szocialistáktól – mondta az InfoRádiónak Gazsó Ferenc szociológus.

Az egyetemi tanár szerint a baloldali gondolkodás jelen van Magyarországon: Tamás Gáspár Miklós és környezete a kapitalizmus kritikáját fogalmazza meg, míg mások olyan szempontból közelítenek a baloldaliság felé, hogyan lehetne meghatározott társadalmi csoportok érdekeit a mostaninál jobban képviselni és érvényesíteni a globálkapitalizmus keretei között.

Ezek az elképzelések nemzetközi áramlatokhoz is kapcsolódnak, ám Magyarországon eddig nem szerveződtek nagyobb befolyással rendelkező csoportokká, vagyis a mobilizáló képességük jelenleg minimális. A helyzet azonban az MSZP esetleges szétesésével megváltozhat – magyarázta Gazsó Ferenc.

A szociológus megjegyezte: a társadalom egyharmada baloldalinak vallja magát, ám a baloldal párttá, politikai mozgalommá szerveződése az elmúlt két évtizedben nem történt meg, a helyét elfoglalta egy neoliberális párt.

Az emberekkel csak akkor lehet elhitetni, hogy nincs más kiút a jelenlegi gazdasági helyzetből, mint amit a kormányzat tervez, ha nem csúszik hiba a kommunikációs rendszerbe, vagyis mindenki elfogadja ennek sorsszerűségét; határozott érdekhierarchiáról van szó – mondta Gazsó Ferenc.

Azokat a társadalmi csoportokat sarcolják meg elsősorban, ahol kis érdekérvényesítő képességet tételeznek fel. Ilyenek a nyugdíjasok, a közalkalmazottak és a gyereket nevelő családok – magyarázta a szociológus.

A társadalom kettészakadásának megakadályozása teljesen irreális célkitűzés, hiszen ez már rég megtörtént – hangsúlyozta az egyetemi tanár. Az egyetemi tanár szerint a most készülő csomag újabb csoportokat taszít majd a mélybe, és úgy véli: nem ez lesz az utolsó ilyen.

(InfoRádió)