Az Európai Bizottság szóvivőjének hétfői nyilatkozata bebizonyította, hogy Brüsszel továbbra is ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához, ezért világos, miért kell elmenni és nemmel szavazni október 2-án – mondta Giró-Szász András miniszterelnöki főtanácsadó hétfőn Szegeden, lakossági fórumon.

Fotó: MTI, archív

Giró-Szász András a zsúfolásig megtelt szegedi Fidesz-irodában idézte Margaritisz Szkínász bizottsági szóvivő nyilatkozatát, miszerint sokan félreértelmezték Jean-Claude Juncker bizottsági elnök múlt heti kijelentését, és azt hitték, Brüsszel eláll a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár is arról nyilatkozott Berlinben hétfőn, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, mert szerinte Németországot felkészületlenül érte a menekültválság. Ebben a helyzetben a miniszterelnöki főtanácsadó szerint világos, miért kell – pártállástól függetlenül – elmenni, s nemmel szavazni az október 2-i népszavazáson.    

Hangsúlyozta: miközben egy éve sokan hangosan kritizálták Orbán Viktort és a magyar kormányt azért, amiért kerítést épít a déli határon, a múlt heti, informálisnak minősített pozsonyi EU-csúcson az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy Bulgáriában kerítést húznak fel. Megjegyezte: „a baloldali érzelmű olasz sajtó” is úgy kommentálta az eseményeket, hogy a visegrádi négyek az egyetlen sikeres csoport az EU-ban.

Szavai szerint a migránsok beilleszkedési hajlandóságát jól jelzi az a tény, hogy a Németországba érkezett 1,5 millió bevándorlóból alig százan álltak munkába. Hozzátette: a Nyugat-Európában élő harmad- és negyedgenerációs migránsok beilleszkedési képtelenségét pedig mutatja, hogy Franciaországban már 104 olyan úgynevezett no-go zóna létezik, ahová a helyi rendőrök sem nagyon mernek belépni.

A nemzetközi jog biztosítja a már beengedett migránsok számára a családegyesítés jogát, egy bevándorló átlagosan tíz év alatt hat új betelepülőt jelent – jelentette ki.   

 Giró-Szász András hangsúlyozta, „Brüsszel azzal nem tud mit tenni, ha egy ország többsége kiáll a kormánya mögött”, ezért fontos szerinte, hogy az „elsöprő, többségi nem” olyan erőt adjon a kormánynak, amelyre ebben a küzdelemben szüksége van. „A megrengető erő mindig meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt” – fogalmazott.

MTI

Fotó: MTI, archív