A motorosok nyolcvan százaléka nemzeti érzelmű

A Goj Motoros Egyesület Elnöke, Mészáros Imre 26 éve motorozik. A baloldali médiának köszönhetően egyesülete tavaly ősszel országos ismeretségre tett szert. A média egybehangzóan állította, az egyesületnek kiemelt szerepe volt a zavargásokban. Az eltelt egy év alatt minden médiumot helyreigazításra köteleztek. Történelmi emlékhelyeket keresnek fel, Horthy-emléktúrákat szerveznek, nemzeti ünnepeinken felvonulásokat tartanak.

– Beírtuk az internetes keresőbe, hogy „motorosok”. Mit gondol, hányadik találatként adta ki a „Goj Motoros Egyesület” honlapját?

– Elsőként, ugyanis honlapunknak naponta 3-4 ezer látogatója van.

– Majdnem. Harmadikként. Ennyire népszerűek a Goj Motorosok?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy a baloldali médiának köszönhetően felfedeztek bennünket. A történetünk 1981-ben kezdődött, amikor még csak baráti társaság voltunk. Egészen tavalyig senkinek nem tűnt fel, hogy 1991 óta minden október 23-án és március 15-én körbemotoroztuk Budapestet. Igaz, eleinte nem rendőri kísérettel, mert csak öten voltunk. Ebből a szűk baráti társaságból két évvel ezelőtt lettünk hivatalosan is bejegyzett egyesület. A motoros társadalomnak három csoportja van. Vannak, akik motorokat építenek, vannak, akik fesztiválokat szerveznek, és vannak, akik csak motoroznak. Mi motorozni szeretünk a legjobban. Egy szezonban harmincezer kilométert is megteszünk. Sokszor fogadtunk el határon túli meghívásokat is. A legemlékezetesebb a 2005-ös székelyföldi túránk volt, amikor árvízkárosultaknak vittünk pénzt. Akkor már gojok voltunk.

– Utánanéztünk a goj szó jelenté­sé­nek. Raj Tamás rabbi így fogalmaz: „Sokan ismerik ezt a héber eredetű szót, mégis kevesen használják, abban a téves tudatban, hogy az valamelyest pejoratív jelentéssel bír. Egyrészt ez a szó semmiképpen nem sértő, másrészt nem is minden »nem zsidóra« vonatkoztatható. A hagyományos zsidó szemében a goj csupán a keresztény európait jelenti, és ebben a szóban semmi kivetnivaló nincs.”

– Ehhez nincs sok hozzáfűznivalóm. Ezért szoktam mindig azt mondani, hogy akinek gondja van a „goj” szóval, forduljon Raj Tamáshoz.

– A Népszabadság riportere szerint: „a goj motorosok nem csórók, mert egy ilyen gép ára kétmillió forintnál kezdődik. Van egy olyan érzésem, hogy ezeket az urakat mind vezető pozícióban találhatnánk, s nem minimálbérre bejelentve”. Azaz, aki jól él, az ne tüntessen a megszorítások ellen.

– Pedig a milliárdosok nem közöttünk vannak, hanem például az alsóörsi motoros találkozó résztvevői között. Akik a Harley-t felrakják az utánfutóra, Alsóőrs előtt öt kilométerrel leveszik és begurulnak a rendezvényre mint nagy motorosok. Tagjaink többsége valóban nem szegény, de mindannyian becsületes emberek vagyunk. Van közöttünk tiszti kereszttel kitüntetett érdemes művész, többszörös fogathajtó világbajnok, Emerton-díjas zenész, de van kétkezi munkás is. Akinek motorja van, az nem jelenti azt, hogy jól él. Akinek helikoptere van, az él jól.

– A HVG így ír a tavalyi zavargásokról: „A zavargások helyszínén rendszámukat letakaró motorosok segédkeztek az Erzsébet-hídi barikádépítők munkájában, és hangos berregéssel zavarták meg az 56-os emlékmű avatását.”

– Nem mi berregtünk Kosáry Domokos beszéde alatt. Mi nem is lehettünk, mert végig rendőri kíséret volt velünk. A HVG-t is helyreigazítottuk, mint minden médiumot, amelyik ilyen hazugságot terjesztett rólunk. György Pétert kiemelt támogatóink között tudhatjuk. A peren kívüli egyezség értelmében 500 ezer forintot fizetett be a számlánkra, mert „megátalkodott senkik”-nek nevezett minket az október 23-ai események miatt. Múlt héten az ATV „Civil a pályán” című műsora kért nyilvánosan bocsánatot. Helyreigazítottuk a TV2 Tények című műsorát is. Népszava, Népszabadság, Index, Hírszerző, az összes baloldali médiumot helyre raktuk. Mondhatnám azt, hogy „Goj Motorosok – Magyar Média: 14-0”. Talán ennek köszönhető, hogy az olaszliszkai megemlékezésünkről röviden bár, de hitelesen tájékoztattak.

– Kik zavarták meg Kosáry Domokos beszédét?

– Pontosan tudjuk, kik voltak azok a személyek, akik miatt a média elítélt minket. Egyikük sem goj motoros. Csak csatlakoztak a menetünkhöz, de később leváltak. Ezek a srácok úgy döntöttek, hogy kitörnek az ismeretlenségből. Azóta folyamatosan a mi rendezvényeinkre szerveznek. A motoros szövetségben sincsenek bejegyezve. Szervezetük 10-15 tagból áll. Ugyanolyan nemzeti érzelműek, mint mi, nem ezzel van a baj. A gond az, hogy bizonyos etikai normákat nem tartanak be. Motoros alapelv, ha valaki szervez egy motoros találkozót, akkor száz kilométeres körzetben ugyanazon a napon nem illik egy másikat szervezni. Vagy olyan felvonulást tartani, amelyet nem ők találtak ki. Mi sem szervezünk dévai túrát, mert az Janót illeti.

– Önöknek fontos a rend és a fegyelem mint konzervatív érték. Ellentmond ez a motorozásból fakadó szabadság érzésének?

– Mi is szabadok vagyunk, senki nincs lasszóra kötve. A rend és a fegyelem annyit jelent, hogy pontosnak kell lenni, a felvett alakzatot, pozíciót tartani kell, mert csak így maradunk életben. A motor veszélyes üzem. Ha valaki felelőtlenül motorozik, beindulhat a domino elv. Elég, ha csak az egyikünk bukik, már tragédia történik. Tanultunk a tavalyi történésekből. Ha valaki botrányt csinál, átadjuk a hatóságnak. Senki helyett nem visszük el a balhét. Mondhatják, hogy a motorozás a szabadság érzéséről szól, de nálunk nincs helye az egyénieskedőknek. Március óta már felismernek bennünket az egyedi, csak ránk jellemző alakzatról. Sokan mondják, hogy őrültek vagyunk, mert menet közben nagyon közel motorozunk egymáshoz. Általában százharminccal megyünk és egyszerre előzünk. A rend és fegyelem védelmet jelent nekünk. Tavaly, október 23-án az embereknek a könnyük is kicsordult, lelki feltöltődést nyújtottunk a felvonulásunkkal. De ez csak akkor működik jól, ha zártan mozgunk, egységben, nem összevissza dudálgatva.

– Hányan jelentkeznek az egyesületbe?

– Sokan, de persze nem napi száz jelentkezőre kell gondolni. Mi csak motorosokat várunk tagjaink közé. Senkitől nem kérdezzük meg a vallási vagy politikai hovatartozását. Aki be akar lépni, annak elmagyarázzuk, hogy mit várunk el tőle: a magyar nemzeti és keresztény eszmék, értékek megőrzése, nemzeti hagyományok ápolása. Hozzánk elég nehéz bekerülni. Döntő az is, hogy tud-e a mi tempónkban motorozni. Mi ugyanis relatív gyorshajtók vagyunk.

– Híresek a történelmi Magyarország területére szervezett túrák. Hogyan fogadják önöket a határainkon túl a magyarok?

– Ott nagyon népszerűek vagyunk. Például az erdélyi Homoródfürdőn a Lobogó panziót szinte Goj-bázisként tekintik. Amikor megyünk Csíksomlyóra, mindig ott szállunk meg. Úgy rendet raktunk ott, hogy a román rendőrök az erdélyi motorosokat azóta nem háborgatják. Szász Jenő polgármester úr mondta, hogy az a hír terjedt el a városban, ha itt vagyunk, akkor a román rendőrök udvariasak. Ezt mi is tapasztaltuk. Nagyon rendesek voltak velünk is. Még ők kérdezték meg, hogy kísérhetnek-e minket. A határainkon túl igazi magyarságérzés van, szemben az anyaországgal. Ez nagyon fáj nekem.

– Mindig nemzeti és árpádsávos zászlókkal vonulnak a gojok?

– Nem. Teljesen mindegy ki, milyen zászlót hoz. Egyetlen megkötés van, hogy politikai párt zászlóját nem rakhatja fel a motorra.

– Az emberekben nem kelt riadalmat a hangosan dübörgő motorzaj? Tapasztalt olyat, hogy félnek az emberek a motorosoktól?

– Olaszliszkán igen. Az olaszliszkai megemlékezés előtti héten elmentem a tragédia helyszínére. A faluban csak romákkal találkoztam. Húsz-huszonöt méteres távolságra tőlem kisebb csoportokban megálltak, figyeltek, de nem szóltak hozzám. Közben telefonon az iskolaigazgatóval beszéltem, majd elmentem. Később hívott a sárospataki rendőrkapitány, hogy ott vagyok-e még Olaszliszkán. Feleltem, hogy nem. Ő azt hitte, még ott vagyok, mert a romák teljesen eltűntek az utcákról. Azt mondom, féljen az, akinek van oka rá. Elmondtam a kapitánynak, hogyan szeretnénk megemlékezni a faluban. Beszélgettünk, szóba került a romakérdés is. Mondtam, hogy mi nem vagyunk rasszisták, mi az önbíráskodás ellen vagyunk. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a romák nem tudnak, vagy nem akarnak beintegrálódni a magyar társadalomba. Azt javasolta, hívjuk be a Fercsák Lászlót, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, és egyeztessünk vele. Fercsák úrnak felajánlottam, hogy a békesség jegyében tegyük le együtt a béke virágait. Fercsák László szó szerint ezt válaszolta: „Nekem és nekünk nincs mire emlékeznünk.”

– A Szögi családdal van kapcsolata?

– Szomorú, hogy sehol nem olvasok arról, mi van a családdal, hogyan boldogulnak a családfő nélkül. A három gyerek közül az egyik pszichológiai kezelésre jár, emellett anyagilag romokban hevernek. Eldöntöttük, hogy pénzt fogunk gyűjteni a család megsegítésére. Remélem, számíthatunk a Demokrata olvasóira. Az olaszliszkai megemlékezésünk után a TV2-be hívtak interjúra. Azzal a feltétellel mentem el, hogy a számlaszámot közzéteszik. Ez sajnos nem történt meg, hiába ígérgették.

– Úgy tudni, rokoni szálak fűzik Horthy Miklós kormányzóhoz.

– Édesanyám ágán mutatható ki a rokoni kapcsolat. 1836-ban egy Horthy-lányt vett el az ük-ük-ük dédapám. A nagyapámat is vitézzé avatták. Amikor 1992-ben a Vitézi Rend újra megkezdhette működését Magyarországon, jelentkeztem a vitézavatásra. Koltay Gábor Horthyról készült filmjében jól látható, hogy nem volt még egy olyan államférfi a világon, akinek a vagyona 25 év alatt nem gyarapodott jelentősen. A Trianon utáni tragédiából létrehozott egy olyan országot, ahol a pengő Európa második legjobb pénze volt.

– A motorosok között sok a nemzeti érzelmű?

– Szerintem a motorosok nyolcvan százaléka nemzeti érzelmű. Viszont egyre többen ábrándulnak ki a politikából.

– A honlapon megtalálható a telefonszáma. Elég ritka, hogy egy egyesületi vezető mobilszáma bárki által elérhető legyen.

– Ezért volt aljas dolog a média részéről, hogy tavaly október 23-án senki nem hívott fel, hogy megkérdezzen az eseményekről. Október 23-a után a Heti Hetes azon élcelődött, hogy kijelentettük, tizenhárom zsidó is volt közöttünk. Azon viccelődtek, vajon hogyan ismerjük fel őket. Amikor elkezdtek bennünket támadni, jelentkezett tizenhárom zsidó motoros névvel és telefonszámmal, hogy velünk voltak és máskor is szívesen jönnek, mert semmiféle rasszizmust nem tapasztaltak. Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok, aki tiszteletbeli elnökünk is, mindvégig kiállt mellettünk. Neki hiába magyarázták, hogy fasiszta vagyok, huszonöt éve ismer.

– Részt vennének blokádokban?

– Nem. Maximálisan támogatom a kormányellenes tüntetéseket, de mindig a törvényes keretek között kell tüntetni. Tömegdemonstrációkat, tüntetéseket biztosan nem fogunk szervezni. Ha van egy rendezvény, ami egyezik az alapító okiratunkkal, akkor természetesen elmegyünk.

Lass Gábor