Fotó: Gulyás Gergely, Facebook
Hirdetés

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, 1956 mérföldkövet jelentett a magyar nemzet fejlődésében, és erősen meghatározta a magyarok felfogását a fontos értékekről.

1956 októbere bátor magyar férfiak és nők, fiatalok és idősek, szegények és gazdagok története, amikor egy nép azt mondta, elég volt, amikor egy ország lakossága fegyvert ragadott az elnyomó szovjet hatalom ellen, hogy visszaszerezze az irányítást a jövője felett – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, a magyarok felismerték, hogy nekik is joguk van ugyanahhoz a szabadsághoz és az önrendelkezéshez, amely Európa nyugati felét megillette már akkor, és olyan jövőt képzeltek maguknak, amelyben minden állampolgár szabadon, békében élhet, és biztonságban gyarapodhat egy független államon belül.

Ezek lettek Magyarország, valamint Közép- és Kelet-Európa céljai, amelyek végül három évtizeddel később, a kommunizmus összeomlásakor valósultak meg, ma pedig, 67 évvel a forradalom után Magyarország büszkén mondhatja, hogy független nemzet és teljes jogú tagja a nemzetközi és európai közösségnek – mutatott rá a miniszter.

Korábban írtuk

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az utolsó évtized nehéz időszak volt Európában, egymás után jöttek a krízisek: a migráció, a gazdasági válság, a járvány és az orosz-ukrán háború.

Az ismét fellobbanó konfliktus a Közel-Keleten pedig újabb globális válsággal fenyeget, és Európa joggal tarthat attól, hogy ismét nagy számú illegális bevándorló indul el felé – jegyezte meg a miniszter.

„Az elmúlt évtized eseményei egyértelműen megmutatták, hogy válsághelyzetekben nem mindig az Európai Unió megoldásai a jók, helyette vannak jó nemzeti válaszok is” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: emellett egyértelműen be kell látni azt is, hogy Európának nem föderálisnak és központilag irányítottnak kell lennie, hanem hatékony együttműködésre van szükség az európai államok választott vezetői között.

Gulyás Gergely azt mondta, a valóban fontos kérdésekre hatékony, időszerű válaszokat kell találni: amikor lehetséges, akkor nemzeti szinten, amikor pedig szükséges, akkor európai szinten.

„A közös értékeket meg kell tartani, azokban a kérdésekben pedig, amelyekben nem értünk egyet, toleránsnak kell lenni” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a magyar-osztrák kapcsolatnak mély történelmi gyökerei vannak, a két nép közös múltja ezer évre tekint vissza, amely időszak alatt nagy „magasságok és mélységek” is voltak.

„A közös tapasztalatokból pedig eleget tanultunk ahhoz, hogy a mai jó és megbízható partneri viszonyt értékelni tudjuk a nehéz kihívások idején is” – hangoztatta a miniszter.

Hozzátette, az 1956-os budapesti forradalom kitörése Ausztriában egy különleges szimpátiahullámot és összefogást váltott ki, az osztrák nép támogatása és segélyakciói mélyen megérintették a magyarokat, és a mai napig szívesen emlékeznek rá.

Gulyás Gergely megköszönte az osztrákoknak, hogy nagyon sokat segítettek az országból 1956 után elmenekült magyaroknak, akik szabadon szerettek volna élni és új életet akartak kezdeni Európában.