Hirdetés

Gulyás Gergely az Európai Parlament (EP) nap folyamán tartott vitájával kapcsolatban közölte, változatlan a magyar kormány elkötelezettsége mind az európai közösségi jog, mind a magyar alkotmány, mind a gyermekvédelem iránt.

Elmondta, a magyar kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítja, mindennek a legaljának és tűrhetetlennek tartja, hogy az EP „meleg bosszúpornó” miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt baloldali képviselőre bízta a magyar gyermekvédelmi törvény ügyét.

Hozzátette: a képviselő megbízása mutatja azt a civilizációs szakadékot, amely az EP baloldali többsége és a magyar kormány között van.

Elmondta, a gyermekvédelem ügye Magyarországnak a legfontosabb, Brüsszel hiába akarja azt elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjen be az ország az óvodákba és az iskolákba, erre nem hajlandó.

Hangsúlyozta, Magyarország mindenki emberi méltóságát tiszteletben tartja, a magyar kormánynak nincs azzal semmi dolga, hogy valaki felnőttként miként éli az életét, ha a jogszabályokat betartja, a gyermekvédelem azonban állami kötelezettség.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar alaptörvény mellett az unió alapjogi chartája is a szülő kötelezettségévé teszi a gyermekek nevelését, ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

„Brüsszel azt nem mondhatja meg, ki hogyan nevelheti a gyermekét” – fogalmazott.

Gulyás Gergely a magyar kormány érvelését egyértelműnek és világosnak tartotta, amely összhangban van az EU szabályaival, a közösségi joggal, az alkotmánnyal és nincs összhangban a minősíthetetlen, alaptalan, hazug támadásokkal, amelyeket az EP egy korábban bűncselekmény miatt elítélt képviselő vezetésével indított.

A miniszter felháborítónak tartotta, hogy az EP bármely frakciójának tagja lehet egy „meleg bosszúpornó” miatt jogerősen elítélt képviselő.

Úgy fogalmazott: a gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos, az külön káros, hogy ebben néhány magyar képviselő is részt vesz. Az sem tesz jót az Európai Unió jövőjének, hogy egyes európai bürokraták napi politikai csatározásra használják a közösségi jogot – hangoztatta.

Kitért arra, hogy az ügyben kedden megjelent kormányhatározat minden szempontból időtálló és már reflektált az EP szerdai vitájára.

Idézett a kormányhatározatból, miszerint „Mi, közép-európaiak ismerjük jól, hogy milyen az, amikor az állampárt, illetve az általa működtetett diktatórikus rendszer vagy karhatalmi erő akarja a szülők helyett nevelni a gyermekeket. A kommunistáknak sem engedtük ezt meg, nem engedjük hát, hogy a liberális demokrácia önjelölt apostolai a magyar szülők helyett neveljék a gyermekeket. Nem engedhetjük, hogy a szülők helyett civil szervezetek gyámsága alá helyezzék a gyermekeinket”.

A miniszter kijelentette: hónapok óta tárgyal a kormány Brüsszellel a helyreállítási alapról, a tárgyalások folyamatosak. Gulyás Gergely álhírnek minősítette az ezzel ellentétes, brüsszeli lapokban megjelent információkat.

Azt elismerte ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben a már lezárt kérdésekkel kapcsolatban is előálltak „abszurd követeléssel”, az ugyanakkor álhír, hogy Brüsszelben elutasították volna a magyar tervet vagy le lennének folyamatosak a tárgyalások – közölte.

Kijelentette: a tárgyalások jól haladnak, és reményét fejezte ki, hogy arról megegyezés születik.

A miniszter arról is beszélt, hogy oltási akciót indít a kormány, amelynek keretében a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat a 60 év felettieket, akik még nem olttatták be magukat.

Gulyás Gergely közölte: két napon belül beolthatók azok, akik most kérnek vakcinát.

Hozzátette: a járványnak még nincs vége, a szakértők szerint várható egy negyedik hullám, ami döntően azokat érinti majd, akik nem olttatták be magukat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Magyarországon elérhető mind a hat oltóanyag védettséget nyújt a ma ismert mutációkkal szemben.

Megjegyezte: a delta variáns terjedési sebessége hatszor, hétszer nagyobb lehet, mint az eredeti vírusé.

A miniszter Magyarországot Európa egyik legbiztonságosabb országának nevezte. Zavartalanul folyik a zöldkártyák kiállítása is, amelyből eddig több mint félmilliót igényeltek – mondta, és mindenkit arra kért: külföldi utazás előtt tájékozódjon a külügyi tárca konzuli szolgálatainak honlapján arról, a célország milyen elvárásokat támaszt a járvánnyal kapcsolatban.

Elmondta még: a legtöbb ország elfogadja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott oltásokat, így a kínai vakcinát is.

Az aktuális járványadatókról kijelentette: napok óta olyan emberek veszítik el az életüket, akik nem kaptak oltást.

Bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezet be a kormány az építőipari termékek kivitelére, vagyis bizonyos anyagokat csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból – ismertette a miniszter.

Gulyás Gergely közölte: a kivitel engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány.

Közölte: az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelőanyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják.

Közölte azt is: nyomon követik a jövőben ezen termékek fuvarozását is.

Bejelentési kötelezettséget vezet be az építőipari termékek kivitelére a kormány

Gulyás Gergely közölte: a kivitel engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány.

Közölte: az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelő anyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják.

Korábban írtuk