Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

„Jelenleg egy tíz négyzetméteres tornateremben dolgozunk, ahol hárman tartózkodunk szakemberek meg a család” – mondta Cziniel Mónika. Kifejtette, hogy a diagnosztikai központban a kezelendő gyerekek az intenzív osztályról érkeznek, akiket aztán később úgy engednek haza, hogy a gyógytornász ellátja őket egy gyakorlatcsomaggal, amelyeket otthon rögtön el tudnak kezdeni a szülők a babákkal.

„Ezekben a gyerekekben rengeteg potenciál van, csak hinni kell bennük és helyesen támogatni őket” – emelte ki a szakember. Hozzátette: az ambulancián olyan gyerekeket követnek, gondoznak, akiknek már eleve nehezen indult az élete, sokszor a méhen belüli fejlődésük is zavarokat szenvedett, vagy szülés közben oxigénhiány lépett fel náluk, és ez károsította az idegrendszerüket. Ha azonban ezek a gyerekek megkapják a megfelelő támogatást, nagyon szép eredményeket lehet elérni velük. Minden gyerek fejleszthető a saját határain belül, de hogy ezek hol vannak, azt nem lehet tudni az elején. „Nekünk nagyon kell hinni benne, hogy ezek a határok tágíthatók” – fűzte hozzá.

A gyermekneurológus elmondta, hogy igyekeznek támogatni és erősíteni a szülőket is abban, hogy ők a fejlesztő csapat legfontosabb részei, ezért fontos hinniük benne, hogy a gyermekük fejlődése beindítható, támogatható és megfelelő támogatással visszaterelhető a normál fejlődés menetébe.

A közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akciójával – amely idén a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését támogatja – a Semmelweis Egyetem Alapítványt lehet segíteni a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent.

Korábban írtuk

Emellett idén is lehet ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia vasárnapi egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.