A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben György László azt írta: a Tanítsunk Magyarországért program célja, hogy a munkalehetőségektől távol élő felső tagozatos diákok egyetemista mentoraik segítségével élményeken keresztül ismerjék meg a településen túli világot, a továbbtanulási lehetőségeket és a munka világát.

Hirdetés

A programnak köszönhetően a Miskolci Egyetem szeptember első hetében két elektromos gépjárművet vehetett át – tette hozzá.

A kormánybiztos szerint kiemelten fontos a gyermekek utazása, mobilitása, mert a program azon a felismerésen alapul, hogy a mentorált gyermekek nagy része ritkán hagyja el a települése határát, ami hozzájárul ahhoz, hogy középfokon ezek a diákok 54 százalékban lemorzsolódnak a szakmaszerzés előtt.

A kisbuszoknak jelentős a szerepük abban, hogy a mentorált gyermekek még általános iskolás korukban felfedezhessék a településükön túli világ izgalmait, hogy aztán középfokon megállják a helyüket és a jövőben meg tudjanak jelenni a munkaerőpiacon, el tudják tartani családjaikat, azaz „a jég hátán is megéljenek”.

György László kiemelte: Kelet-Közép-Európa és Magyarország öröksége, hogy szüleink generációjának adatott meg először az a lehetőség, hogy a tanyavilágból vagy a kistelepülésekről doktori fokozatot szerezzenek, egyetemet végezzenek. Erre az örökségre érdemes építeni.

Ezért támogatja Magyarország a felzárkózó településeken élőket – hangsúlyozta a kormánybiztos. Megjegyezte: nekik jelent legnagyobb segítséget az ingyenes tankönyv, az ingyenes és kedvezményes étkeztetés, valamint az előrehozott családi pótlék kifizetése.

Mindez jól illeszkedik Magyarország teljesítményelvű stratégiájába, hogy mindenki tehetségének és szorgalmának megfelelően tudjon boldogulni – zárta a közeményt György László.

Korábban írtuk