Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

György László, aki két elektromos kisbuszt adott át, elmondta: a környékbeli településeken élő gyermekeknek nehézséget okoz, hogy eljussanak Miskolcra, Budapestre vagy az ország más részeibe, ezért kisbuszokat kértek a kormánytól.

A Tanítsunk Magyarországért! program 13 elektromos Mercedes kisbuszt kapott, a járművek 273 millió forintba kerültek – közölte a kormánybiztos.

A kormánybiztos köszöntőjében kiemelte, a kormány idén több mint 1 millió 100 ezer gyermeknek biztosít ingyen tankönyvet, országszerte folytatja az ingyenes és kedvezményes étkeztetést. Emellett előre hozta a családi pótlék kifizetését, hogy megkönnyítse a szülők számára a tanévre való felkészülést.

György László a közmédiának elmondta, az átadott járművekkel az iskolások eljuthatnak a közelükben lévő nagyvárosokba, az ottani egyetemekre, szakképzési centrumokba, gimnáziumokba, munkahelyekre és „élményszerzést biztosító helyekre”.

Kiemelte, a Tanítsunk Magyarországért! programban négy éve indult az első mentorálás, Miskolcon több mint száz mentor hatszáznál is több mentoráltat segít. Hozzátette, országosan mintegy 1200 egyetemista mentorál 4700 általános iskolást.

György László nyilatkozatában hangsúlyozta, a program célja, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás rendelkezzen legalább szakmával vagy tanuljon tovább.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Tanítsunk Magyarországért! Alapítványt elnöke közölte, a program lényege, hogy egyetemi oktatók által képzett hallgatók mentorálják az általános iskolás gyermekeket. Hozzátette, a Miskolci Egyetem az elsők között csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért! programhoz.

A rektor hangsúlyozta, reméli, hogy az élménynapra ellátogató általános iskolások jó tapasztalatokkal gazdagodnak és az egyetemmel is megismerkednek.

Horváth Zita elmondta, a két kisbuszt egyebek mellett azzal a céllal kapták meg a Tanítsunk Magyarországért! programtól, hogy a mentorok könnyebben eljuthassanak mentoráltjaikhoz a településekre. Hozzátette, a Kutatók éjszakájának napján, szeptember 29-én már délelőtt elindítják a programokat, hogy az élménynapon részt vevő iskolások és a távolabbi településekről érkezők is részt vehessenek az egyetem által szervezett programokon.

Murvainé Ádám Anetta, a Tanítsunk Magyarországért! program szakmai felelőse az MTI-nek elmondta, a Miskolci Egyetemen szervezett élménynapon azok az általános iskolás osztályok vesznek részt, amelyek most lépnek be a mentorálásba.

Hozzátette, a rendezvényre – melyen hatvan mentor is részt vesz – az egyetem tizenöt partneriskolájának tizenkilenc osztályából mintegy háromszáz gyermek érkezett húsz tanár kíséretében, többek között Prügyről, Megyaszóról, Arnótról, Bükkaranyosról és Ongáról.

Korábban írtuk