Az Európai Parlament Gazdasági Bizottsága (ECON) kedden vitatta meg az uniós gazdasági kormányzás reformját. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: „A reformra szükség van. A cél, hogy a növekedés feltételeinek megteremtése és a felelős gazdálkodásra ösztönzés egyensúlyban legyen. Az új szabályoknak biztosítaniuk kell a tagállamok közötti egyenlő bánásmódot, valamint azt, hogy az Európai Bizottság ne élhessen vissza mérlegelési jogköreivel.”

Hirdetés

A képviselő hangsúlyozta: az adósságcsökkentés során objektív célérték kell, ez a garancia arra, hogy az Európai Bizottság elfogulatlanul kezelje a tagállamokat. „Jó irány lenne az is, hogy a tagállamok maguk tehetnének javaslatot a bizottságnak a saját költségvetési pályájukra” – mutatott rá.

Győri Enikő szerint három területen kell előrelépni: „Először is, az adósságfenntarthatósági elemzés (DSA) feltételezésekre támaszkodik, ezért erre nem lehet döntést alapozni, melynek lehetséges következménye például hogy egy tagállam ellen túlzottdeficit-eljárást indítanak. Egy, a tagállamok által elfogadott objektív módszertanra van szükség. Továbbá az uniós országok gazdaságpolitikáinak összehangolása során meg kell tartanunk az eredeti fókuszt: az államháztartás fenntarthatóságának biztosítását. A szociálpolitika beemelése ideológiai vitákhoz és a tagállami mozgástér elvesztéséhez vezetne” – fejtette ki.

A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a reformot is „lopakodó hatáskörbővítésre” használná az Európai Parlament. „Nem szabad összekeverni az uniós intézmények szerepét. A parlament egy politikai testület, amelynek nem lehet köze a tagállamok költségvetési terveinek felügyeletéhez” – hangsúlyozta Győri Enikő.

Korábban írtuk