A tiltakozások ellenére a Deák utcai integrált óvodát 2008 májusában záratta be a baloldali városvezetés. Arra hivatkoztak, hogy az intézménynek nincs saját udvara és a fűtésrendszerét is korszerűsíteni kellene. Egy szülő azonban ingyen kijavította volna a hibákat és a kicsiknek játszótere is volt a közelben.

A szocialista vezetésű önkormányzat akkor tagadta, hogy az utcába tervezett kaszinónak köze lenne a sajátos nevelési igényű gyermekeket is befogadó intézmény megszüntetéséhez. A szerencsejáték-barlang azóta viszont megkapta a működési engedélyt, amelyet korábban a közeli óvodára hivatkozva utasított el a hatóság. Az óvoda volt az egyetlen szegedi intézmény, amelyik Down-kóros gyerekek integrációjával is foglalkozott.

Botka László polgármester nem akart nyilatkozni, az ellenzék viszont tovább tiltakozik.

„Bebizonyosodott az, hogy a közelben volt játszótér, bebizonyosodott az, hogy a fűtésrendszerrel nem volt gond, illetve bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés megoldható lett volna fölajánlások révén, így egyértelművé vált, hogy a baloldali városvezetés miért is záratta be ezt az óvodát” – mondta el Kohári Nándor fideszes képviselő.

Kalmár Ferenc KDNP-s önkormányzati képviselő szerint a szocialisták számára nem probléma, hogy egy közösséget vertek szét. „Ha a pénz érdeke azt kívánta, hogy kaszinó nyíljon, akkor az óvodát is be lehetett zárni” – tette hozzá a képviselő.

A felszámolás után a többségében speciális nevelési igényű gyermekek, akik között Down-kóros és autista kicsik is vannak, egy külvárosi intézménybe kerültek át.

(hírTV)