Marad a múlt hétfőn megszavazott értékalapú ingatlanadó-szabályozás. A Fidesz szerint ezzel az SZDSZ győzött a koalíción belül a szocialistákkal szemben.

Eldőlt, hogy marad a múlt hétfőn megszavazott ingatlanadó-szabályozás. A parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége szerint ugyanis házszabályellenes volt az önkormányzati bizottság múlt heti javaslata.

Ez úgy módosította volna az ingatlanadóról szóló javaslatot, hogy meghagyja az önkormányzatoknak azt a lehetőséget, hogy maguk döntsék el, bevezetik-e az értékalapú közterhet vagy sem. Ezt múlt héten a Fidesz mellett még a szocialisták is támogatták, sőt, ezt az ellenzékkel ma meg is szavazták volna. De az alkotmányügyi bizottság elutasítása miatt ma este ez már nem kerül napirendre. Így a múlt heti szavazás SZDSZ-nek kedvező végeredménye marad érvényben.

Vagyis az, hogy a helyhatóságoknak kötelező bevezetni az értékalapú ingatlanadót. Ezt a javaslatot akkor a Fidesz is megszavazta. Azt nem tudni, hogy a szocialisták a szabad demokraták nyomására gondolták-e meg magukat. Sajtóhírek szerint ugyanis a kisebbik kormánypárt újra azzal fenyegetőzik, hogy ha az MSZP továbbra is megakasztja a reformokat, kilépnének a koalícióból.

Tállai: Az SZDSZ győzött

A Fidesz szerint az értékalapú ingatlanadó bevezetése ügyében is az SZDSZ győzött a koalíción belül a szocialistákkal szemben. Az ellenzéki párt úgy ítéli meg, hogy a koalíción belüli megegyezés eredményeként nem támogatta végül az MSZP frakció azt a szocialista képviselő által beterjesztett indítványt, amely meghagyná az önkormányzatoknak a választás jogát az ingatlanadó kérdésében.

Tállai András (Fidesz) hétfői sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy ha a parlamenti többség igent mond az értékalapú ingatlanadó 2009-es bevezetésére, az akkor sem lesz, mert a következő egy évben „ a józan politikusok tábora” többségbe kerül és eltörlik ezt a passzust.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz az adótörvények végszavazáskor nemmel fog voksolni, és így nemet mond az ingatlanadóra is. Azt ugyanis igazságtalannak és túlzottan megterhelőnek tartja mind a polgárok, mind az önkormányzatok számára. Tállai elmondta, hogy ő egy 18 ezer fős város polgármestere is, számításaik szerint, ha az adónemet kivetnék a településen az önkormányzatnak minimum két fővel bővítenie kellene apparátusát ahhoz, hogy a szükséges felméréseket elvégezzék.

(hírTV, FH)