A Táncsics Alapítványt 2003. december 18-án hozták létre az erről rendelkező törvény alapján. Ekkor minden parlamenti párt megalapította saját alapítványát. A szocialistákét héttagú kuratórium vezeti, képviselője a kuratórium elnöke.

A pártalapítványok korábban a parlamenti mandátumok arányában részesültek költségvetési támogatásban, egy nemrégen született alkotmánybírósági döntés után most szavazatarányosan osztják a keretet, tehát nem csak azoknak a pártoknak jut belőle, amelyek bekerültek a parlamentbe. A módosítással a Fidesz járt a legjobban, amelynek Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa a 403 milliós állami támogatás mellé további 61 milliót kapott. A Táncsics az addigi 519 millió mellé még 25 milliót. Az összegek elköltését az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A Táncsics Alapítvány céljait – a szocialista pártot segítő politikai, oktatási, képző, tudományos, kutató, ismeretterjesztő tevékenységet – részben saját intézményi és szervezeti keretei között, részben más intézmények felkérésével valósítja meg. Főleg konferenciákat, kulturális, művelődési rendezvényeket, tudományos, képzési programokat támogat, profilja kiterjed a könyvkiadásra, kiadványok megjelentetésére, kutatási ösztöndíjak finanszírozására. Nyelvvizsgaprogram, döntéshozó jelölteknek szervezett tanfolyamok, a Delta Politikai Iskola működtetése, a Közéleti Párbeszéd Szemináriuma tartozik még a Táncsics profiljába.

Az alapítvány indította a kapcsolat.hu internetes oldalt, amely kapcsolódási pontot biztosít a baloldali politikai oldalhoz. Mintegy ötezer regisztrált tagja van.

Az alapítvány gondozásában jelent meg Gyurcsány Ferenc Útközben című kötete vagy Ormos Mária A történelem vonatán című műve is. Támogatását élvezi a Hócipő, a 168 Óra online. Elismerésekről is dönt, így a Hazám-díj, a Bibó-díj, a Nívó-díj kitüntetettjeiről.

Az alapítvány felügyelőbizottságának élére nemrég éppen Gyurcsány javaslatára került Puch László volt pártpénztárnok, a kuratóriumba Simon Gábor választmányi elnök, Ujhelyi István alelnök, Mesterházy Attila akkor még frakcióvezető-helyettes – azóta frakcióvezető és pártalelnök -, Varga László, a Societas vezetője, Varju László korábbi frakcióigazgató és a Baloldali Önkormányzatok Közösségének képviseletében Papp József. Gyurcsány Ferenc a szellemi élet meghatározó személyiségeit is be szeretné vonni a Táncsics vezetésébe.

(nol.hu)