A pártokon belüli hatalomtechnika egyik kulisszatitka az, hogy különösen kampányok előtt folyamatosak a kiszivárogtatások arról, ki mennyire befolyásos, kinek a szava milyen súllyal esik latba a kampányban – mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Böszörményi Nagy Gergely hozzátette: Bajnai Gordon miniszterelnökké választása után Gyurcsány Ferenc többek között azért vonult vissza, mert a szocialista párt szerette volna az új kormányt megkülönböztetni tőle.

Elsősorban a volt miniszterelnök érdeke, hogy személye mint befolyásos, a kampányra hatással lévő politikusként tűnjön fel – véli az elemző, aki szerint az ilyen hírek nyilvánosságra kerülése valamelyest megerősíti azt az érzetet, hogy a szocialista pártban belső küzdelem zajlik a kampánybeli befolyás megszerzéséért.

Egy választási vereségre készülő párt esetében valószínűleg nem a bizonytalan szavazók megnyerése az elsődleges cél, hanem a kemény mag, az elkötelezett, továbbra is meglévő támogatók megszólítása, akik között ha Gyurcsány Ferenc még mindig elismerésnek örvend, akkor feléjük nem olyan rossz üzenet, hogy a volt miniszterelnököt ott tartják a kampányban, vagy szerepet, pozíciót adnak neki – fogalmazott Böszörményi Nagy Gergely.

A fiatalabb generáció jelentős része az MSZP-ben Gyurcsány Ferenchez köthető, az ő ideje alatt kapott először lehetőséget Ficsor Ádám és Molnár Csaba is. Ha a szocialista párt fiatal politikusokkal szeretne felkészülni, akkor abba a kényszerhelyzetbe kerülhet, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmasai is újra pozícióba kerülhetnek – mondta a szakértő.

Az elemző úgy véli: az MSZP humánerőforrás és politikai tőke tekintetében nincs olyan helyzetben, hogy széles palettáról osztogasson embereket egy választási felkészüléshez.

(InfoRádió)