Úgy néz ki, mi is a Jobbik útjára léptünk. Eddig töketlenek voltunk, most már egészen nevetségesek is” – fogalmazott a Mandinernek egy névtelenséget kérő MSZP-s forrás a párton belüli viszonyok, illetve az elmúlt napok fejleményei kapcsán. A közvetlen előzmények ismertek: a szocialista párt betagozódott a hatpárti összefogásba, ám az előválasztás és a különböző paktumok során komoly veszteségeket szenvedett.

Hirdetés

„Az MSZP brandje avittá vált”

Már a 2019-es önkormányzati voksolást követően két fővárosi polgármesterük, Kiss László és Szaniszló Sándor átlépett a DK-ba, majd tavaly Molnár Gyula volt újbudai kerületvezető és Szakács László is a Gyurcsány-pártba dezertált. Legutóbb Pesterzsébeten újult ki a két párt közötti rivalizálás – már ha az egyenlőtlen erőviszony tükrében annak lehet nevezni a két párt közötti kapcsolatot.

„Gyurcsányék a torkunkon tarják a kést, nem hagynak egy perc nyugtot sem” – fogalmazott a Mandinernek egy másik prominens MSZP-s politikus. A DK domináns szerepe megkérdőjelezhetetlen, Ujhelyi István EP-képviselő indulása a frakcióvezetést egyébként megtartó Tóth Bertalan társelnök lemondása nyomán megüresedett pártvezetői posztért ugyanakkor azt jelezte, a szocialisták azért még megpróbálkoznának némi önálló szociáldemokrata arcél kialakításával. A tisztújítás ugyan csak az ősszel lesz, de Ujhelyi az elmúlt hónapokban kihívó nélkül járhatta a helyi pártszervezeteket, korteskedve a kezdetben a pártnév megváltoztatását is felvető ajánlatával.

A lapnak korábban így fogalmazott: „Önállóan építünk egy nemzeti elkötelezettségű szociáldemokrata pártot, amely nem szeretne napi szinten feloldódni más ellenzéki pártok közös dallamában.” De beszélt arról is, immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. „El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Kedden azonban kiszivárgott az MSZP választmányi tagjainak szétküldött levele, melyben bejelentette, visszalép a jelöltségtől. A nap folyamán próbáltuk elérni Ujhelyit, ám nem sikerült elérnünk. A levél szerint a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, és a külső fogadtatás is pozitív volt, a párttagokkal való találkozók pedig lelkes.

„Csakhogy politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek, egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát. Két út közül kellett tehát választanom: a politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért, és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról, és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei es országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos, és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat. Az utóbbi mellett döntöttem” – írta. Hozzátette, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

Mi a liba töke van ebben a pártunkban?

A teljes cikk elolvasható a Mandiner oldalán, IDE kattintva!