Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy minél hamarabb dolgozzon ki átfogó felzárkóztatási stratégiát a létminimum alatt élő gyermekek és családjaik helyzetének javítására.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke, EP-képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a Policy Agenda néhány napja megjelent kutatása szerint ma Magyarországon 750 ezer gyerek létminimum alatt él.

Különösen elgondolkoztatónak nevezte, hogy a kutatás szerint minél több a gyermekek száma a családban, annál nagyobb az elszegényedés veszélye. Így – szerinte – felmerül a kérdés, miként fog nőni az ország népessége, miközben a családok évének legfontosabb célkitűzése, hogy több gyerek szülessen Magyarországon.

Niedermüller Péter kijelentette: ha semmit nem teszünk ezen gyerekek érdekében, akkor 16 éves korukban minden használható tudás és képzettség nélkül fognak kikerülni az életbe. „Ez a 750 ezer létminimum alatt élő gyermek ma potenciális közmunkás” – fogalmazott a politikus.

Elmondta, pártja szerint szükséges a családi pótlék megemelése azon családoknál, ahol a kereset nem éri el az átlagbért. Sokkal hatékonyabb szociális és családgondozási rendszert kell kidolgozni, valamint a hátrányos helyzetű gyerekeknek egy oktatási ösztöndíj-rendszert – fűzte hozzá.

Ezeket a gyerekeket, családokat integrálni kell, társadalmi segítségre van szükségük, hogy „megközelítő eséllyel” rendelkezzenek, mint a szerencsésebb családokba született gyermekek – hangsúlyozta.

Niedermüller Pétert kérdezték az új Nemzeti alaptanterv tervezetéről. A politikus szerint nincs igazi változás. „Vannak bizonyos változás felé mutató jelek”, de azt nem látja, hogy egy gyökeresen új szemlélet bontakozna ki – mondta.