A Demokratikus Koalíció konkrét párttagokat is delegált a Karácsony Gergely vezette főváros cégeihez felügyelőbizottsági, igazgatósági pozíciókba. Az egyik ilyen káder Nemes Gábor, aki a Budapesti Közlekedési Zrt. BKV igazgatósági tagságába ülhetett be 2019-ben. Ironikus, hogy Nemes így egy csapásra a munkavállalók érdekképviselőjéből átvedlett a másik oldal, a cégvezetés ágensévé, hiszen korábban hosszú ideig vezetett különböző közlekedési szakszervezeteket. Például egy évtizeden keresztül volt a BKV munkavállalóit is képviselő Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének az elnöke – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Mindenesetre az új szerepébe gyorsan beleélhette magát Nemes Gábor, hiszen a BKV igazgatósága nullaszázalékos béremelést tartalmazó üzleti tervet fogadott el a 2021-es évre. Apológiát vagy tiltakozást nem lehetett akkor hallani Nemes részéről. A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy még Nemes Gábor szakszervezeti vezetősége idején is felmerült, hogy nem kizárólag a tömegközlekedési dolgozók béremelése érdekében kardoskodott.

Amint a Blikk egy saját értesülés alapján 2010 januárjában megírta, nem csak a dolgozók havi 16 ezer forintos fizetéselvonása ellen küzdöttek a BKV szakszervezetei.

– Sokkal többet, fejenként havi 400-800 ezer forintot buknak a szakszervezeti vezetők, ha a BKV kerül ki győztesen a bérharcból

– írta akkor a portál. Mások mellett Nemes Gábort – aki akkoriban a buszosok érdekvédelmi vezetője volt – is szembesítették ezzel az állítással, ám ő a portálnak tagadta, hogy önös érdekből tiltakozott volna a dolgozókat érintő megvonások ellen.

Korábban írtuk

Bár a Gyurcsány-pártba történő 2018-as belépését Nemes Gábor úgy kommentálta, hogy „célja a szaktudását és tapasztalatát az eddiginél hatékonyabban érvényesíteni, s hiteles összekötőnek lenni a politika és a munka világa között”, azóta ennek nem sok jelét mutatta, hanem ehelyett gyakorlatilag futószalagon gyártja a kormányellenes kommünikéket.

„Nemes Gábor: A kormány csődbe akarja vinni a budapesti tömegközlekedést”, „Nemes Gábor: önmagát buktatta le a fideszes csinovnyik prototípusa”, valamint „Nemes Gábor: A Fidesz az orbáni infláció idején is a külföldi érdekeket szolgálja ki a legújabb törvénytervezetében” – a Magyar Nemzet csak néhányat említ a DK-s politikus honlapján listába szedett, gyűlöletkeltő közlemények közül.

Bár az agitációban jeleskedő Nemes listás parlamenti mandátumhoz jutott a 2022-es választáson, egyéni körzetben még megméretnie sem sikerült magát. A tavalyi és a 2018-as országgyűlési voksoláson az indulásig sem jutott el, ugyanis mindkét esetben Vajda Zoltán (MSZP) javára kellett végül visszalépnie. Nemes Gábor a 2019-es önkormányzati választáson elindult közös baloldali polgármester-jelöltként a XVI. kerületben, ám az újrázó fideszes Kovács Péter közel 20 százaléknyi szavazataránnyal utasította maga mögé – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.