Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

„- Önnek lehet, de talán a DK-nak nem mindegy, hogy benne vannak-e például abban, amiért a Momentum a napokban petíciót indított, és ami mögé – ha jól láttam – Márki-Zay Péterék is felsorakoztak már, hogy mindenhol, mindenben legyen előválasztás, például a közös listáról is.

– Mit bánom én? Nem sokat értek a közös ellenzéki listáról szóló előválasztáshoz, de nem baj ez. Ez is csak technika, helyezkedés. Ők vagy mi, együtt vagy külön – ez a kérdés. A többi nem izgat nagyon. Hogy lesz-e listás előválasztás, ez a kérdés engem nem hoz lázba.

– De ha lesz, elindul?

– Listán? Persze. Parlamenti képviselő leszek.

– Hányadik lesz a listán?

– Mit tudom én!? Hát, mit érdekel ez engem!? A haza sorsa ezen nem múlik, meg az enyém sem. Olyan dolgokat kérdez tőlem, amik tök érdektelenek a hazám szempontjából…

– Azért a reménybeli választóit érdekelheti, hogy ha van előválasztás, azon hogyan vesz részt. Olyan nagy kockázatot Gyurcsány Ferencnek például azért csak nem jelentene, hogy elinduljon egy egyéni körzetben. Vagy igen? Vagy ha listás előválasztás lesz, hányadik helyért indul? Persze hogy megkérdezem ezeket.

– Ne bonyolítsuk feleslegesen ezt a beszélgetést, mert tényleg olyan dolgokba megyünk bele, amelyek hazánk, és hogy továbbmenjünk, a választók számára és nekem is érdektelenek. Szerintem például maguk, újságírók sem gondolhatták még végig, hogy milyen technikai lebonyolítása lehet egy listás előválasztásnak…

– De önök már megbeszélték?

– Tudjuk elméletileg, persze hogy lehet preferenciális, személyi előválasztás, vagy sokkal inkább pártsúlyokat mérő, nagy mintás közvélemény-kutatás, vagy a kettő között egy csomó átmenetben is lehet előválasztást tartani a listákról. De erről már elmondtam, hogy nem érdekel. Legyen. Az ellenzék egésze a fontos. Ezen belül egyelőre a Demokratikus Koalíció lehet a legnagyobb párt. Én meg vezetni fogom, ahogy most tűnik. Aztán majd meglátjuk.

[…]

– Gondolom, fontos, hogy hasonlóképpen gondolkozzon a majdani miniszterelnök-jelölt is. Az eddig felmerült, esélyes szereplők között van erre a felfogásra alkalmas?

– Persze, hát maga is tudja, hogy ki az a négy ember, akiről komolyan gondolkoznak ezen az oldalon, mint lehetséges jelölt. Az ő esélyeik nagyjából reálisak is a felmérések alapján, én úgy látom. Nem erősorrendben mondom: Jakab, Márki-Zay, Karácsony és Dobrev.

– Fekete-Győr Andrást nem említette…

– Bocsánat, persze, ő is. Ráadásul itt vannak még a Momentum EP-képviselői is. Donáth Anna és Cseh Katalin. Kitűnő teremtések.

– Végigmegyünk rajta, hogy kiben mi a jó?

– Nem.

– És hogy mi a rossz?

– Azon sem. El fogják dönteni a választók. Őszintén.

– A DK elnökének véleménye azért csak számít valamicskét.

– Hogy a DK-nak lesz-e miniszterelnök-jelöltje, nem tudom. Nyilván ha lesz, akkor az Klára lesz, ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert Klára nem fogja elvállalni.

– Tényleg csak rajta múlik?

– Ki máson? Alkalmas, esélyes. De nem tudunk erről egyszerű párthatározatot hozni. Ez nem úgy megy. Ezért is mondom megint: azt a miniszterelnök-jelöltet fogjuk támogatni, aki megnyeri az előválasztást. Teljes szívvel. Mi sok mindent tudunk és fogunk is gondolni külön-külön és együtt az ellenzék tennivalóiról, programjáról, aztán majd megjön a győztes miniszterelnök-jelölt, aki sok ponton a maga képére fogja formálni ezt az egészet. És ez így van rendben a magyar alkotmányos szerkezetben, és így lesz jó.”

A teljes beszélgetés ITT olvasható

Korábban írtuk