Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív
Hirdetés

Mint ismert, Zelenszkij márciusban videoüzenetben küldött felszólítást Orbán Viktornak.

– És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket, vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal, vagy sem? Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy máris döntsetek – mondta Zelenszkij.

Orbán Viktor álláspontja ugyanakkor világos és az első pillanattól kezdve változatlan:

– Ez nem a mi háborúnk, amiben mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk – hangsúlyozta többször is a miniszterelnök.

A szombati, Juhász Péter baloldali botránypolitikus, az egykori Együtt korábbi elnöke által szervezett tüntetés leírásában ennek kapcsán így fogalmaznak:

„Orbán »semleges« akar maradni. De aki gyilkos és áldozat, elnyomó és elnyomott ügyében semleges marad, az mindig a gyilkos, mindig az elnyomó oldalára áll” – olvasható a szövegben.

Mint az köztudott – bár a baloldal pocsék embereknek tartja a magyarokat, ha nem harcolnak Ukrajnáért –, hazánk mindent megtesz az szomszédunkból hozzánk menekülőkért, széles társadalmi összefogással mintegy 600 ezer embernek nyújtottunk segítséget az elmúlt hetekben, kivívva ezzel nemzetközi szervezetek, de még az Európai Bizottság alelnökének elismerését is.

– Külön elismerést érdemel, hogy a hatóságok és a civil szervezetek, valamint az egyszerű állampolgárok mind együttműködtek a menekültek fogadásában – mondta Margarítisz Szkínász. – Összességében nagyon pozitív benyomásokat szereztem itt, és meggyőződhettem arról, hogy Magyarország a történelem jó oldalán áll – fogalmazott az uniós politikus.

A baloldal a kormányéval ellentétes állásponton van, akár fegyvereket és magyar katonákat is küldene Ukrajnába, amit kormányfőjelöltjük több interjúban is világossá tett. Sőt Márki-Zay, aki már tárgyalt is ennek kapcsán Zelenszkij elnökkel, egyenesen azt mondta: Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Az ő politikájuk azt jelentené, hogy Magyarország belesodródna a háborúba.

A baloldalnak tehát nem tetszik a békére és humanitárius segítségnyújtásra alapozott politika, nem tetszik a semlegesség, nem tetszik, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány nem engedi belerángatni hazánkat a háborúba. Erről szól minden, vélhetően külföldi megrendelésre született háborúpárti megszólalásuk és erről szól a szombati, háborúpárti tüntetés is.

Korábban írtuk