Hadházy Ákos csalódottságának adott hangot, amiért a Nemzeti Választási Bizottság kedden nem hitelesítette népszavazási kérdéseit.

Fotó: MTI, archív

„Patyi elkaszálta a gátlástalan kormánypropagandát tiltó népszavazást” címmel sírta tele a sajtót az LMP korábbi társelnöke.

Patyi András mai utolsó munkanapján az NVB elnökeként mind a négy népszavazási kérdésünket lesöpörte nevetséges indokokkal. A kérdések az ellenzék és az ország jövőjének egyik legfontosabb ügyét érintették: az ocsmány és öncélú kormánypropagandát, a néphülyítést tiltották/szabályozták volna. A dezinformációs diktatúra megfékezése alapvető feladat. Természetesen nem adom fel

– erősködött Hadházy Ákos.

Mint ismeretes, Hadházy Ákos korábbi LMP-s politikus két kérdést nyújtott be hitelesítésre: az egyik korlátozta volna a költségvetési szervek reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenységét, de ennek hitelesítését az NVB megtagadta, részben azért, mert a tájékoztatás, tájékozódás szabadságának alaptörvényben biztosított jogát korlátozta volna.

A másik kérdés a kormány és az irányítása alatt álló szervek fizetett hirdetéseinek közzétételét szabályozta volna, de mivel a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, ennek hitelesítését is megtagadták, hivatkozva a költségvetési törvény és az alaptörvény érintettségére és az egyértelműségi problémákra is.