Fotó: képernyőkép
Hirdetés

A Magyar Nemzet azt írja: a Jobbik elnöke egy másik beszédében a holokauszt áldozatain is gúnyolódott, korábban pedig a zsidó képviselőket listázta volna a magyar Országgyűlésben.

„Mindezek fényében érthetetlen, milyen okból hívta meg a súlyos antiszemita kijelenéseiről elhíresült jobbikos politikust az amerikai nagykövet a zsidó húsvét ünnepkörében szervezett széderestre” – áll a lap cikkében.

A most előkerült videó alapján a Jobbik jelenlegi elnöke és európai parlamenti képviselője arról beszélt néhány éve, hogy minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Szó szerint ezt mondta:

– Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nemcsak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázat.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet úgy fogalmaz: Gyöngyösi kifejezetten rasszista alapon, ránézésre ítélt el egy egész nemzeti közösséget, annak minden tagját, válogatás nélkül. Mindez nem meglepő a jobbikos politikustól, hiszen már 2012-ben óriási botrányt okozott, amikor az Országgyűlésben a zsidó képviselők listázását követelte.

– Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára – ezekkel a félreérthetetlen szavakkal vázolta a gázai konfliktussal kapcsolatos elképzelését Gyöngyösi.

A 2012-es felszólalásból hatalmas botrány lett, hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, magyar pártok, közéleti szereplők hangosan tiltakoztak ellene. Gyöngyösi karrierje a Jobbikban azonban ezt követően is felfelé ívelt, meg sem állt Brüsszelig, európai parlamenti képviselő lett, most pedig a párt elnöke.

A napilap szerint mindezek fényében teljesen érthetetlen, Gyöngyösi hogyan vehetett részt a napokban a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman által adott széderesti vacsorán. Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról számolt be: csak a helyszínen tudta meg, hogy a Jobbik elnöke is a meghívottak között volt, s hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben kapott helyet. A zsidó vezető azt is hozzátette: nem tartja „hiba nélkülinek”, hogy előzetesen nem kapott tájékoztatást Gyöngyösi részvételéről.

A baloldali pártok és politikusok azonban most hallgatnak, nyoma sincs annak a heves tiltakozásnak, amivel 2012-ben még elítélték Gyöngyösi durva antiszemita kijelentéseit.

A teljes cikk ITT olvasható.