Hirdetés

Az Ukrajnában 14 hónapja dúló háború állt Halász János (Fidesz) napirend előtti felszólalásának fókuszában. Azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat sürgetünk – hangsúlyozta a politikus, megemlítve, a nyugati hatalmak ennek kikényszerítése helyett egyre nagyobb hatásfokú és mind erősebb fegyverek szállításával egyre inkább belecsúsznak a konfliktusba.

Szerinte „Európa a háborúba sodródás napjait éli”, márpedig, „ha világháború lesz, akkor az minden bizonnyal atomháború lesz”.

Jelezte: az Európai Unióval szemben az az elvárásuk, hogy legyen részese a tartós béke megteremtésének és őrizze meg az elért jólétet, ezzel szemben „az unió egy sajátos, háborúpárti intézményrendszerré vált”.

Halász János hangsúlyozta: pártja az utolsó lehetőségig küzdeni fog a béketárgyalásokért. A magyar baloldal a nemzeti érdekekkel szemben áll, háborúpárti, mert ezt a feladatot kapta „a dollárokért cserébe” – tette hozzá, hangsúlyozva: a háborúból ki kell maradni.

Korábban írtuk

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára reagálásában azt emelte ki: a helyzet egyre súlyosabb, mind többen beszélnek nukleáris eszkalációról és a harmadik világháború esélyéről, „ami önmagában dermesztő és rendkívül ijesztő”.

Hangsúlyozta: a kormány szerint ennek a háborúnak nincsen győztese, csak vesztese, egy atomháború pedig jó eséllyel mindannyiunk pusztulását jelentené.

Az államtitkár kiemelte: amelyik ország elindul a fegyverszállítás felé, „az ezen az úton nem tud megállni”. Hozzátette: aki a béketárgyalásokhoz feltételeket támaszt, „az a háború folytatását akarja”, vagyis háborúpárti.

Mi sem fegyvereket, sem katonákat nem küldünk ebbe a háborús konfliktusba – erősítette meg a kormány kezdettől fogva hangoztatott álláspontját Menczer Tamás, aki megemlítette: a nap folyamán a parlamentben egyetlen baloldali felszólaló sem jelezte, hogy azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar a pártja.