A cikk eredetileg a Demokrata hetilap április 6-ai számában jelent meg.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Bár a balhét kétségkívül egyedül vitte el és elismerte vereségét, Márki-Zay Péter a színpadról még talán utoljára megpróbált odaszúrni Orbán Viktornak: „A történelem tanulsága, hogy Milošević is népszerű volt, amikor a NATO bombázta, és Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben Németországban, amikor Berlin körbe volt véve” – mondta a bukott jelölt.

Alig láttak hozzá a szavazatok összeszámolásához, az ellenzéki összefogás máris darabokra hullott. Gyurcsány Ferenc hívei köréből azzal támadta Márki-Zayt, hogy „a baloldalt nem tudja képviselni egy olyan jelölt, aki sok tekintetben a jobboldalt tekinti példának. Kapitány nem attól lesz valaki, hogy választják” – mondta a DK pártelnöke. Legalább ennyire kíméletlen volt Jakab Péter is, aki párttársai gyűrűjéből úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg az előválasztás után, és ebből az előnyből fideszes kétharmadot csinált, hozzátéve, hogy „kevesebb, megfontoltabb beszéd most több szavazatot hozott volna”.

Az ellenzéki politikusok bűnbakkeresése azonban még az őket támogató sajtóban sem rezonál jól. A HVG publicistája szerint az összefogás sem volt az igazi. „Elég megnézni a Márki-Zay Péter mögött állókat a választások éjszakáján: se a Gyurcsány-páros, se Jakab Péter, se MSZP-s, se LMP-s. Csak Karácsony Gergely és Donáth Anna, ők is kis spéttel.” A 444-es Szily László meg is jegyzi, „baromira” reméli, hogy „a DK-Jobbik duó nem arra bazírozva főzte ki ezt az egészet, hogy a magyar gazdaság előre kalkulálható megroppanása után a parlamenti ellenzék erős pártjaiként, a zavaró MZP-től megszabadulva fújhassák a passzátszelet. De ez után az éjszaka után már tényleg bármit el tudok képzelni” – teszi hozzá.

Persze a baloldali sajtón belül is volt, aki kivette a részét a hullagyalázásból. „Az Orbán leváltásának vágyába beleőrült ellenzéki támogatók nem ismerték fel, s nem mérték fel, hogy ez az ember mekkora csapás. Képtelenek voltak szembenézni ezzel, védelmeztek mindent, amit tett, mert azt gondolták, hogy erre van szükség, hogy leváltsák Orbánt. Miközben ezzel a magatartásukkal egyre távolabb kerültek ettől. A többség ma sem képes megérteni és szembenézni azzal, hogy Márki-Zay Péter a magyar közélet egyik legsötétebb és legveszélyesebb figurája, akitől azonnal szabadulni kellett volna, mert megfertőzött és lerombolt mindent” – írja az Amerikai Népszava.

Korábban írtuk

Ahogy négy éve, most is előkerült a csaláskártya, ám úgy tűnik, ezúttal egyedül Hadházy Ákos lobogtatja. „Az első és legfontosabb, amit ki kell mondanunk, hogy ez egy ELCSALT VÁLASZTÁS volt. Nem elsősorban tegnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben, a szemünk előtt: a propagandagépezet, a Fidesz-pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett független intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez” – írta a politikus közösségi oldalán.

„Az Egységben Magyarországért összes pártja el fogja mondani, hogy miért nem ő tehet a vereségről, majd négy évig össze lesznek zárva” – foglalta össze a várható reakciókat Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az elemző szerint az ellenzéki pártok első dolga lesz a bűnbakkeresés, de biztosan nem maradnak el a személyi következményei sem a nagyarányú választási vereségnek. Horn Gábor úgy látja, a bukás akkora volt, hogy kormányellenes megmozdulásokra sem számít.