Hankó Balázs szerint minden oktatási intézmény, a szakképzési centrumoktól egészen az egyetemekig, szoros együttműködésben biztosítja azt a munkaerőt, amire az országnak vagy éppen Nyíregyháza és térségének szüksége van.

Hirdetés

Elmondta, a megújult, versenyképes és autonóm magyar felsőoktatás előrébb lépett Nyíregyházán is: a helyi egyetemre felvettek száma 2020-hoz képest megduplázódott, már közel kétezer hallgatója van az intézménynek. Az államtitkár az egyetem növekvő népszerűségéről szólva kifejtette, a hátrányos helyzetű térségekből ide áramló fiatalok közül is egyre többen választják az egyetemet, végzésük után pedig helyben dolgoznak, az adatok szerint tízből hét itt végzett diák Nyíregyházán vagy a térség településein vállal munkát.

Köszönhető ez a térség szervező ereje mellett annak, hogy a kormány a felsőoktatás számára megemelt finanszírozási modellt alakított ki, a magasabb színvonalon képzett szakemberekre pedig az adott térségben tevékenykedő gazdasági szereplők is támaszkodhatnak – fogalmazott Hankó Balázs.

Ennek és a szakképzés fejlesztésének köszönhető az, hogy ma Magyarország gyártási csúcstechnológiát tekintve világviszonylatban az ötödik helyen van – mondta. Az államtitkár megjegyezte, olyan szakemberek dolgoznak majd a megújult szakképzésben, akik méltán erősítik és viszik előre a magyar kreativitást. Emlékeztetett, hogy Magyarország Európa-bajnok szoftverfejlesztésben, rendszerüzemeltetésben, dobogós mechatronikában és robotikában, szavai szerint ezek az eredmények a megújult magyar szakképzésnek köszönhetők.

Korábban írtuk

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a fórumon tartott előadásában elmondta, a képzett fiatalok helyben tartása a nyírségi nagyvárosban is fontos prioritása az önkormányzatnak, a helyhatóság ezért az ebből a szempontból kiemelten fontos lakhatásra és a munkahelyteremtésre próbált fókuszálni az elmúlt években.

A munkahelyek kérdésének megoldására az önkormányzat gazdaságfejlesztési és ipari park fejlesztési programja lehet megoldás, a kormányzati otthonteremtési támogatási rendszert pedig a város kiegészítette saját, Nyíregyháza hazavár című programmal – közölte Kovács Ferenc. Hozzátette, hogy utóbbi keretében több tízmillió forintot tudnak adni azoknak a fiatal házaspároknak, akik a megyeszékhelyen telepednek le.