Elsőként Bátonyterenye rendezett találkozót a palóc vidék hagyományainak megőrzésére, a palóc alkotók és közösségek összefogására, a falusi élet szépségeinek megmutatására, a Tar Lőrinc Baráti Kör és Közhasznú Egyesület kezdeményezésére.

A stafétabotot Faragó László polgármester vette át, így idén Gyöngyös rendezi meg augusztus 8-10. között a II. Palóc Világtalálkozót, amelyre várjákk Nógrád és Heves megye, valamint a felvidék palóc településeinek legjelesebb képviselőit.

Pásztorfurulya hangja indítja a találkozót pénteken este, ezt a város polgármesterének ünnepi megnyitója követi. Ezután nyílnak meg a Palóc Porták kapui, ahol bemutatkozik többek között Hollókő, Rimóc, Fülek, Gyöngyöspata, Szilaspagony, Buják, Bodony, Parád, Herencsény Terény, Varsány, Heves, Szécsény,Vanyarc. Itt – igaz nem palóc hagyományként, hanem a ferencesek gyógynövénytermesztő és gyógyító hagyományait idézve – gyógynövény ismertetőt is tartanak. A nyitó esten a Fölszállott a páva vetélkedő tavalyi nyertese, a Parapács zenekar és palóc énekese, Kubinyi Júlia mutatkozik be, akiket a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes követ, nagyrédei gyertyás tánccal, valamint Mátra-vidéki és gömöri koreográfiákkal a BudaFolk zenekar kíséretében.

A Palóc ízek programban készül krumplilaska, töltött káposzta, derelye, haluska, hollókői , palóc gulyás, farkasgulyás, sztrapacska, tócsni. Lesz palóc kiállítás, népi kézműves szakmák bemutatója, palóc galéria, vásár, emellett számos kulturális program várja majd a városba látogatókat. A rendezvényen lehetőség lesz a palóc ízek bemutatására is, ki-ki saját vidékének legjellegzetesebb ételét készítheti el.

A II. Palóc Világtalálkozót gyermekprogramokkal, néptánc műsorral, népzenei fellépőkkel színesítik, így bemutatkozik a Kaláris Asszonykórus Karancslpujtőről, Őszirózsák Nyugdíjas Népdalkör Bujákról, az Ilinyi Hagyományőrzők, a Zobonka Néptáncegyüttes Balassagyarmatról, a Rimóci Hagyományőrző Együttes, a Kalácska Népdalkör Terényből, a Muskátli Hagyományőrző Együttes Varsányból, a Balatoni Ifjúsági Néptánccsoport, a Kazári Népdalkör, a Rozmarín Hagyományőrzők Vanyarcból, a Szécsényi Hagyományőrzők és az erdélyi Patkó Néptánccsoport Segesvárról.

Autentikus zenei programja lesz a rendezvénynek a többszörösen elismert és minősített Gyöngyös környéki Pávakörök bemutatkozása. Fellép a Nagyrédei Asszonykórus, a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör, a Gyöngyösoroszi Férfikórus, a Gyöngyöstarjáni Pávakör, a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Kórusa, a Gyöngyöshalászi Népdalkör, a Markazi Örökifjak Dalosköre, a Szücsi Népdalkör.

A szervezői munkán kívül a Hagyományos környezettől a mai lakáskultúráig és Hagyományőrző viseletek kiállításának létrehozásában is oroszlánrészt vállal a térség legjelentősebb palóc termékeket előállító műhelye a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet, ahol lakásbelsők enteriőrszerű bemutatása látható egy évszázad tükrében, valamint Lovászné Juhász Rita, Fischer Józsefné, Erdész Judit Mária, Fehér Jánosné, a Népművészet Mesterei, Bocsi Éva baba-és viseletkészítő népi iparművészek munkái lesznek láthatók.

A kiállítást Agócs Attila a Füleki Vármúzeum igazgatója nyitja meg. A szervező GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ gondolt a legkisebbekre is, akiket játékos formában próbálnak elkötelezetté tenni nemzeti értékeink mellett.

Az Egri Babszemjankó Gyermekszínház Az igazság lekvárja című interaktív mesejátékkal várja a kicsiket, majd Birinyi József népzenész, népzenekutató népi hangszer bemutatóján közel 150 „zeneszerszámot” vonultat fel és többet meg is szólaltat közülük.

Találkozhatnak köcsögdudával, a Móra mese körtemuzsikájával, nyenyerével. Lovászné Juhász Rita Mátrafüredről hoz régi használati tárgyakat és hívja a gyerekeket közös játékra. Próbálják megtalálni mire is voltak jók ezek a tárgyak hajdanán, mire használták dédnagymamáik és szépanyáik? A Mesterségem címere című játékos vetélkedőn kedves ajándékokat nyerhetnek a részvevők.

A gyermek táncházban Varnyú Rita népmesével hívja a kicsiket mozogni és kalandozni a néptánc és népmese birodalmába, amelyhez Balog Edina és zenésztárasai húzzák a talpalávalót. A palóc közösség egykori szülötteit hívják vissza a szervezők, akik között számos ismert gyöngyösi van, többek között színész, újságíró, producer, kaszkadőr, operaénekes, zenész. Összeérő múlt és jelen címmel neves divattervezők hagyományos értékeken alapuló újragondolt „viseletekből” összeállított divatbemutatójával egészül ki a három napos program, ahol a letűnt polgári világ ma hordható ruhái is megjelennek Hampel Katalin, Hideg Orsolya, Takács Zsuzsa és a Munkácsy- díjas Tankó Judit iparművészek.

A vasárnapi záráskor a pásztorbotot Balassagyarmat képviselői veszik át, akik 2015- ben lesznek házigazdái a rendezvénynek.