Szabó Krisztina az első forduló tanulságairól

Az első forduló után az MDF elnök asszonya kulcsszerepbe került, mivel jelentős részben rajta múlik, hogy meg tud-e alakulni a jobboldali kormány. Ez a helyzet töprengésre késztet mindnyájunkat, ha arra gondolunk, milyen kijelentések hangzottak el az elmúlt időszakban a Fidesz és az MDF részéről. Kölcsönösen nem kímélték egymást, de most előállt egy olyan helyzet, ami kedvező lehet azok számára, akik a jelenlegi kormány leváltásában bíznak – véli Szabó Krisztina Mária politikai kommunikációs szakértő, egyetemi oktató.

– A nemzeti oldalon sokan magasabb részvételre és kétpárti parlamentre számítottak. Önt mi lepte meg leginkább a választás első fordulója kapcsán?

– Az várható volt, hogy a részvétel alacsonyabb lesz, mint 2002-ben, de magasabb, mint 1998-ban volt, ami a kispártok bejutási esélyeit növeli. A legnagyobb meglepetést az MDF okozta. A közvélemény-kutatások többnyire 2-3 százalékos eredményt jósoltak a demokrata fórumnak, ehhez képest az első fordulónak szinte a legnagyobb győztese lett. A kérdés az, hogy az 5,03 százalékból mennyi köszönhető Dávid Ibolya személyének és a négypárti vitán való kiemelkedően jó szereplésének? A párt ugyan későn kezdett kampányolni, de sikerült megragadniuk azt a mai magyar társadalomban uralkodó alapérzést, hogy a közéletünk korrupciótól terhes. Az MDF a korrupció-ellenes harcot következetesen képviselte üzeneteiben a választási kampány során, és ennek nagy szerepe volt abban, hogy a választók bizalmat szavaztak a pártnak. Az első forduló után az MDF elnök asszonya kulcsszerepbe került, mivel jelentős részben rajta múlik, hogy meg tud-e alakulni a jobboldali kormány. Ez a helyzet töprengésre késztet mindnyájunkat, ha arra gondolunk, milyen kijelentések hangzottak el az elmúlt időszakban a Fidesz és az MDF részéről. Kölcsönösen nem kímélték egymást, de most előállt egy olyan helyzet, ami kedvező lehet azok számára, akik a jelenlegi kormány leváltásában bíznak. A kérdés most az, hogy Dávid Ibolya felül tud-e kerekedni sértettségén. Amennyiben az MDF valóban korszerű, jobbközép konzervatív párt, amely meghirdette a korrupció elleni harcot, akkor mindenképpen az lenne az érdeke, hogy a jelenlegi kormány leváltásán munkálkodjon. Csak ez adna hitelt állításainak.

– Dávid Ibolya úgy nyilatkozott, hogy az MDF nem fogja hatalomhoz segíteni Orbán Viktort, de nem asszisztál ahhoz sem, hogy Gyurcsány Ferenc alakíthasson kormányt. Sőt azt is mondta, hogy még a miniszterelnöki posztért sem hajlandó együttműködésre a Fidesszel. Ebben a kiélezett versenyben ezt vajon hogyan kell értelmezni?

– Megszokhattuk, hogy a kampány hevében egy politikus tesz néhány olyan kijelentést, amelyeket leginkább taktikai lépéseknek nevezhetünk, semmint reális gondolatoknak. Ebbe a kategóriába soroltam korábban Dávid Ibolya azon kijelentését is, hogy csak abban az esetben hajlandó koalícióra lépni a Fidesszel, ha ő maga lesz a miniszterelnök. Nehéz megjósolni, hogy az interjú megjelenéséig miképpen alakulnak a tárgyalások.

– „Én maradok. Fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Ez a nemzet és ez az ország a hazánk. Meg kell tennünk érte mindent, ami tőlünk telik” – fogalmazott hétfőn, Dísz téri beszédében Orbán Viktor. Jelentheti ez azt, hogy az együttműködés érdekében lemondana a kormányfő-jelöltségről Dávid Ibolya javára?

– Lehet, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne erre, ám tudni kell, a Fidesz szavazói nem az MDF elnökét látnák szívesen a miniszterelnöki székben. És azt is kérdésesnek tartom, hogy Dávid Ibolya tényleg elvállalná-e a miniszterelnökséget egy Fidesz-többségű kormányban.

– Gyakran elhangzott a választás előtt egy-két héttel, hogy a miniszterelnök-jelölti tévévita döntheti el a voksolást. Gyurcsány Ferenc önmagához képest is meglepően lekezelően, pökhendien viselkedett, Orbán Viktortól azonban sokan keményebb hangnemet vártak. Utólag visszatekintve múlt ezen valami?

– Azt gondolom, hogy igen sok. Valóban igaz, hogy Gyurcsány Ferenc személyeskedése és agresszív stílusa sokakban ellenszenvet keltett, de a bizonytalanokra megítélésem szerint nem így hatott. A politika iránt kevésbé érdeklődő nézők azt láthatták, hogy egy határozott és egy kevésbé magabiztos miniszterelnök-jelölt vitázik egymással. Orbán Viktor nem úgy teljesített, ahogy azt sokan várták tőle. Ez még persze önmagában nem jelentene bajt a Fidesz elnökére nézve, csak vannak olyanok, akik a vita után hozták meg döntésüket arról, kire is fognak szavazni. A legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje a négypárti vitán javított kommunikációján és megmutatta azt az arcát, amit a kampányzáró nagygyűlésen sok ezren láttak. Ez a fajta tévévita kevésbé alkalmas arra, hogy a választók eldöntsék, melyik jelölt rendelkezik a legjobb vezetői képességekkel és kiről lehet leginkább elhinni, alkalmas arra, hogy a következő négy évben kormányfő legyen. A merev szabályok által behatárolt vitából az kerülhet ki győztesen, aki kiváló előadói képességekkel rendelkezik, amit jól tud ötvözni a színészi képességekkel.

– Érdekes megfigyelni, hogy míg az MSZP, az MDF és az SZDSZ kampánya tudatosan egy emberre épült, addig Orbán Viktor ügyelt rá, hogy a Fideszből megjelenjen még rajta kívül néhány szimpatikus arc. Ez jó, vagy rossz döntést volt?

– A párt ezzel a bizonytalanoknak üzent. Az volt a koncepció, hogy akiket esetleg taszít Orbán Viktor személyisége, azoknak még szimpatikus lehet Pelczné Gáll Ildikó vagy Schmitt Pál. Ezzel a Fidesz a vele szemben meglévő előítéleteket igyekezett oldani.

– Gondolja, vannak még tartalékai a Fidesznek a második fordulóra?

– Igen. Gondoljunk 2002-re! A vidék, a kisváros, a falu, az agrártársadalom mozgósításában igen jó a Fidesz, ezért hozzájuk kell elmenni, és megszólítani azokat, akik az első fordulóban távolmaradtak.

Bándy Péter